O domnisoara, cu studii la Harvard, publica acum cateva luni un articole despre o babutza care plangea in hohote,  rugandu-se, printre suspine, de trecatori,  sa ii cumpere usturoiul.

Personal cred ca d-ra mintea. Am vazut multi oameni care vand usturoi in piata si carora se pare ca le merge bine. Nu am vazut pe nimeni plangand si implorand sa i se cumpere marfa…  NU CRED DELOC ce a spus d-ra cu doctorat la Harvard. Dimpotriva, repet,  cred ca a mintit in articolul respectiv.

Intre timp d-ra a ajuns consilier al premierului Ponta si de curand ministru. Probabil in calitate de consiler, l-a sfaturit pe n00b-ul in economie sa reduca TVA la paine, convionsa fiind ca evaziunea va scadea si ca cetatenii isi vor plati taxele…. [cel putin asta am inteles din articolul cu ustoroiul: mort copt, are nu are, cetateanul  trebuie sa se prezinte cu banii in dinti la fisc si sa isi plateasca taxele !].

Traind prea mult in America, se para ca d-ra ministru habar nu are de realitatile romanesti [nu ca politicienii care ne conduc de 25 de ani ar avea habar]. A fura statul este un merit in romania atat la nivel micro cat si la nivel macro [nu ma feresc sa spun ca si eu fentez statul de cate ori pot].

Dar sa revenim la paine si TVA.

Cumpar de cateva zile,  paine cu 60 de bani,  de la chisoscul unde era 1 leu si 2o de bani inainte de reducerea TVA.

Dar, chisocul [care vinde si alte produse de panificatie]nu da bon fiscal… Asa ca  am inceput sa ma uit in zona Garii de Nord la chisocuri. Vanzare este. Mereu 2-3 clienti  in permanenta la toate chioscurile.  In afara garii, la metrou sau in incinta garii.  Am numarat cam 7 covrigarii/gogoserii si m-am uitat la clienti. Vin, cumpara pleaca. Nimeni nu bate o cifra pe casa de marcat. Am mers mai departe si m-am uitat si  la choscurile din zona: la fel.

[Exista insa o exceptie: magazinele sau fast food-urile maricele. Acolo sunt case de marcat si nu ai cum sa iesi daca nu ai bon fiscal.]

De asemena, f. interesant,  automatele de cafea. Nici la ele nu primesti bon fiscal.

Evaziunea ne inconjoara chiar de la intrarea in cel mai important punct al  Capitalei  iar in Gara de nord sa vinde orice la chioscuri si tarabe: bratari, apa minerala, ziare si reviste, bere, hot dog, biscuiti, pizza,  tigari, esarfe, pulovere, parfumuri…

Cred ca nu mai e nevoie sa subliniez ca bani de pensii nu sunt doar nu pt ca nu sunt suficienti angajati care sa contribie ci, mai ales pt ca statul nu este in stare sa colecteze.

 

ps: un amic, mi-a povestit ca pe la covrigarii trece cam o data /saptmana controlul. Baietii vin, se retrag cu patronii undeva  retras si pleaca… Asta ca sa intelegem si pe cetateanul de rand care daca poate fenteaza si el statul…

Share.

About Author

Born: yes Experience: Virgin Dead: not yet Citeste AICI inainte de a merge mai departe

Comments are closed.