Publicat initial la Yahoo.360

———–Acum cateva saptamani JURNALUL NATIONAL si-a serbat 15 ani de activitate… unde? intr-un loc extraordinar in Bucuresti. Da. Exista si locuri minunate. Unul din ele, neingrijit mult timp este Muzeul Satului… acolo J.N. si-a ales sa isi sarbatoreasca varsta de 15 ani.

Vranceanu Firea s-a bagat un pic ca toapa in seama. Insa Dan Capatos a facut o transmisie excelanta.

Invitat era la ora aceea Grigore Lese. Doamne.. si acum se zbarleste parul pe mine cand imi aduc aminte de cantecele lui, ardelenesti, osenesti si din Maramures!!! Doba batea si zongora incrancenata tineau ritmul vioarei manuita de un batran imporvarat de ani dar care avea ochii unui copil… Si a inceput Grigore sa cante de amutise Capatos si toti invitatii sai… Pacat ca operatorul era atat de idiot incat ca de obicei imi arata curul la femei in loc sa imi arate scena unde juca si canta Lese si ai lui.

Cei care vor mai multe despre ce poate sa faca Grigoare Lese sa se uite pe Blogul lui Ciutacu.

Si atunci, in direct, Grigore a tzapuit: “Futu-ti mortii tai Urat! c-ai vinit nu te-am vazut!” Si nu suna nimic obscen sau murdar in injuratura din rarunchi a marelui rapsod (sa ii dea bunul Dumnezeu sanatate…). Ea, injuratura exprima doar obida, rabufnire si usurare in acelas timp…

urat… cate conotatii poate sa aibe acest cuvant… la mine in Gorj se spune” imi e urat, sa merg noaptea” (adica imi e frica) in alte zone este expresia ” imi e urat cu el” (nu il suport)

Urat-ul lui Grigore exprima insa altceava. In tzapuitura asta el are alte conotatii: plictiseala, singuratate, instrainare…

Uratul acesta de care vorbea Grigore Lese a patruns adanc in societatea de azi… sau poate ca el a fost aici dintotdeauana… avand in vedere secololele de cand se aude pe la nuntile din Maramu… Este ceea ce sociologii numesc “societate anomica”… iar in acesta societate indivizii se simt instrainati, nesiguri sunt lipsiti de incredere unul in celalt.

Futu-ti Mortii tai URAT” = fmm de societate anomica! nu te-am vrut nici unul din noi si totusi ai patruns adanc in toate sferele sociale. bogatii au ajuns sa se drogheze… sa faca curse de masini… se imbata cu bauturi scumpe… din cauza acestui URAT… altii se ard in cur.. ca e la moda…

Cei saraci uita de ei prin bodegi ieftine. Unii fura de foame iar mamele sug pula celor bogati ca sa aibe ce sa puna copiilor pe masa… Tiganii de la periferia marilor cartiere, si nu doar ei, isi vand copii strainilor… altii si-o trag in cur cu altii cu bani… si totusi inca nu am ajuns ca in Thailanda sau India unde parintii saraci isi prostitueaza in strada copii de la 9-12 ani.

Cat mai este insa pana atunci? ce e de facut??? (Raspunsul gasit de Lenin l-a intrebarea asta a functionat in parte…)

FUTU-TI MORTII TAI URAT!!!!!!!!

Pentru voi, am ales de pe Youtube “Cantecul de catanie” al lui Lese , “Cantec despre Bucovina” si cateva strigaturi.

Grigore Lese

2 Responses

Comments are closed.