Politica o vocatie si o profesie

I.

Trei jurnalisti: Sever Voinescu, Catalin Avramescu si, (se pare) Traian Ungureanu au anuntat, in urma cu ceva timp, ca vor fi candidati din partea PD-L la alegerile urmatoare.
Faptul ca erau sustinatori ferventi ai lui  Basescu si partidului sau (indiferent de ceea ce ce spun apologetii lui Base, PD-L ESTE PARTIDUL SAU, chiar daca legal el nu face parte din structurile acestuia) ii legitimeaza, in fata membrilor de rand ai PD-L sa candideze in numele lor.

Cei trei au s-au batut cu pumnii in piepturile or de arama coclita ca drept analişti independenţi şi neutri. Am sa revin si asupra termenului de “Analist Politic”.  

—————————–

II.

In urma cu cateva zile discutam cu Dan Dumitrescu. Si nu stiu daca gluma sau vorbea serios, m-a intrebat ce care sa ii recomand sa citeasca lui ca politician.  Ceea ce ii recomand lui cred ca ar trebui sa citeasca orice politician. Doar cateva carti acum… si poate mai tarziu altele.

1- Theory of democracy – Giovani Sartori

2- Politica – Aristotel

3- Principele – Machiavelli

4 – Pluripartidismul – George Voicu

5- Politica o vocatie si o profesie – Max Weber

6- Originile Totalitarismului – Hanah Arendt

===============

  III.

Peste tot apar la TV jurnalisti care sunt prezentati cu titlul de Analist politic. Realitatea TV chiar are o categorie in celebra “10 pentru romania” denumita “analisti politici” iar premiul il ia anual un jurnalist (redutabil fara indoiala): Cristian Tudor Popescu. In primul rand, termenul de “analist politic” este o traducere destul de proasta a denumirii de “political scientist”. Cine primeste in Occident titlul de “political scientist”? Trebuie indeplinite cateva conditii simple: sa studieze politica intr-un cadru universitar, sa publice carti de analize politice, sau teorie politica,  sa conduca cercetari in domeniul socio-politic… 

Atunci  cum se face sa editorialisti la ziare, prezentatori TV sunt prezentati analisti politici? raspunsul este simplu. La inceputul anilor 90 singurii care studiasera politica in romania fusesera cei care absolvisera  “Universitatea Stefan Gheorghiu” – institutia care producea activisti politici cu diploma.  In noua prisma acestia nu era credibili in ochii opiniei publice (mai exact ai celor care hotarau atunci destinele romaniei). Astfel, dupa caderea comunismului, singurii optinune rezonabila era promovarea unor jurnalisti sau scriitori, unii dintre ei opozanti chiar ai lui Ion Iliescu. S-a impamantenit astfel ideea sa fi invitati la televiziuni desi o serie de intelectuali urmasera cursuri in Occident iar  Stefan Gheorghiu s-a transformat in SNSPA

 

 q: Cei trei sustinatori nu sunt analisti politici dar prin prisma job-ului de jurnalist erau formatori de opinie. este moral din partea cuiva sa scrie articole favorizante la adresea cuiva pentru ca maitarziu acesta sa il rasplateasca?

a: da. pt ca suntem in romania si .. o mana spala pe alta.

One thought on “Politica o vocatie si o profesie

Comments are closed.