In urma cu ceva timp ziceam ca presa de autor s-a mutat pe blog. Ei bine ma inselam. Pe vremea aceea putin imi pasa de blogosfera si de cei care scriu pe bloage. Nu ca acum as stii mai multe. Insa am invatat sa fac unele diferente. Nu pe toate blogurile gasesti articole de calitate. Nu toate emit judacati de valoare perdinente, argumentate si veridice.

Sunt destule bloguri care se aseamana tabloidelor pe care (culmea) le injura! Beni spunea intr-un post ce blogangii nu ii plac. Mai mult, el mergea cu ideea mai departe afirmand ca unii dintre ei nu pot fi numiti bloggeri (nici acum nu stiu daca se scrie cu un G sau cu 2 de G – btw oare e bine ca nu sunt 2 puncte G ? ).

Am sa il contrazic pe Beni insa si am sa vin cu cateva exemple, sper eu, argumentate. Din punctul meu de vedere toti sunt bloggeri indiferent cum scriu, ce scriu, cati bani fac si cum se comporta cu vis-a-vis de comentatorii lor. Sunt proprietarii unui blog? Da. Atunci sunt bloggeri. Punct.
Adrian Artene redacrorul sef de la Cancan, imi spunea in urma cu cca 2 ani: “am scris ani de zile in ziare serioase si nu faceam banii care se fac aici la tabloid-ul asta” (era la Averea atunci actualul Click). Sunt si acum de acord cu el.

Nu cred ca presa are alte atributii decat sa informeze. Pe vremuri (cand aveam vise, sperante…) ma visam un mare formator de opinie, ma vedeam scriind articole pe pagini intregi de ziar in care impartasam opiniile mele destepte celor care citeau cu nesat randurile mele. La fel, nici blogul nu are rolul de a educa publicul. Fiecare om este dotat de la Dumnezeu cu liberul arbitru (asa zice Toma D’Aquino) si de la natura cu capacitatea de discernamant (asa zic evolutionistii).

Am cazut de acord ca toti se numesc bloggeri. Tipologia blogurilor este insa diferita. Am sa vin ca prim exemplu, bineinteles cu: blogul nr 1, cel mai tare, cel mai vizitat cel mai banos… BLOGUL CEL MAI CE: doamnelor, domnisoarelor si domnilor, desi nu mai are nevoie de prezentari: Blogul lui ZOSO (VALI PETCU).
1- este cel mai tare blog, si asta trebuie sa recunostem fie ca ne place fie ca nu. Face bani cu el, scrie multe posturi, are in permanenta pe site 50-150 oameni (da coaie te-am monitorizat ca sa nu scriu tampenii)…
2- Insa este ceea ce spuneam mai sus: un blog tabloid. Nu vreau sa fiu prost inteles: nu am nimic inmpotriva tabloidelor. Ele sunt rezultatul cerintelor pietei. Daca vizitatorii lui Zoso asta vor, el asta le serveste. Ce scrie pe blogul sau e parerea lui, si chiar daca nu suntem de acord cu ea, trebuie sa i-o respectam.
Inca un argument in sprijinul afirmatiei ca este un blog tabloid il da chiar Zoso: Unul din secretele succesului sau este exprimat de el: “scurt“. Ori, unde intalnim texte scurte? Maxim 1000 semne? In Libertatea, Cancan, Click, ziarul Ziarul, Compact, Ring etc.

Consider ca Zoso este un blogger bun. Un blogger care a intutit exact segmentul de piata caruia vrea sa se adreseze, un blogger care si-a propus sa faca bani cu blogul sau si a reusit. Eu il felicit pentru tenacitate.

In incheiere vreau sa le dau un sfat celor care in injura pe Zoso (nu celor care il dispretuiesc…cu ei e alta poveste). Baieti, mai intai faceti 10% din nr de posturi pe care le are Zoso, faceti 10% din vizitatorii sai (adica 5-15/online in permanenta), faceti 10% din banii lui si fac pariu ca nu o sa il mai injurati: o sa fiti atat de preocupati sa va cresteti traficul incat nu cred ca o sa aveti timp sa il injurati pe ZoSo :D
(va urma)
=============
teme intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat:
Blogul de vedeta
blogul de politician
blogul profesional
si nu in ultimul rand, blogul alandala (cum este al meu)

PS:
Astept sugestii de alte tipuri de bloguri

Legaturi:
http://bancuripemess.blogspot.com/
http://poeziedebetie.blogspot.com/
Nu-i nimic! Ma-mpiedicai de-o piatra, toate astea pana maine trec…
(Serghei Esenin)
John McGogoo aKa johnnyKid