Impresia mea este ca ne-am descurcat destul de bine pana acum si ca am trecut prea usor peste criza. Ceva este insa putred. Nu stiu de ce dar cred ca deocamdata guvernul Boc pompeaza bani grei prin economie si dupa alegerile prezidentiale va urma cu adevarat haosul. Deasemenea nu salariile bugetarilor sunt cele care ne trageau in jos si nici micile firme care nu aveau activitate de la care ministrul Pogea credea ca va aduce bani la buget.

Am sa dau si un exemplu. Sotia celui mai bun prieten al meu avea o firma infiintata acum trei ani pe care nu a avut niciodata o activitate. O infiintare pentru ca spera ca la un moment dat sa isi deschida propriul cabinet dentar. Dar pentru asta ar fi avut nevoie de mult mai multi bani. Acum a mers sa o inchida. Surpriza. La Registrul Comertului erau zeci de oameni care isi inchideaeu firmele. Unii in situatie identica cu sotia prietenului meu altii din alte motive: unei femei ii murise sotul ea inchisese buticul pe care il avea insa nu si firma. Un barbat venise sa inchida firma pentru ca imediat dupa ce o infiintase gasise un joc in strainatate iar la intoarcere a infiintat o alta in asociere cu un prieten. Nu se spalau bani pe firmele acelea asa cum balmajeste guvernul.

Asadar banii pe care spera sa ii incaseze guvernul Boc din impozitul forfetar sunt mult mai putini decat preconiza. Investitii nu se prea fac. Iar bancile isi retrag profiturile din Romania. Nu am inteles de ce sunt criticate pentru asta. Au facut bani, sunt banii lor si fac ce vor cu ei. Oricum bancile conduc de fapt lumea.  Si pentru ca au  facut ilegal profit in Romania este alta treba. Nu bancile sunt de vina ca nu s-a sesizat Consililul Concurentei in cazul contractelor unilaterale.

Statul roman este slab iar investitorii straini au profitat de acest aspect. Asasinii economici si-au facut treaba in acesti 20 de ani. Fac ceea ce au facut de fiecare data: odata secatuite resursele unui stat pleaca in alte zone.  In urmatoarele investotorii isi vor retrage profitul din romania insa vom mai supravietui cat de cat pana la alegeri. Imprumutul de 20 miliarde se va epuiza, Uniunea Europeana ne va sanctiona pentru slabele performante economice si criza va exploda in romania.

Cam sumbru scenariul  si sper sa ma insel. Insa nu prea cred…

One Response

Comments are closed.