Desfiintarea spitalelor – Genocid cu buna stiinta

spital modern polonia

Guvernul Boc – nu vreau sa acuz doar premierul ci intreg guvernul – a hotarat sa desfiinteze spitalele. Sa le transforme in camine de batrani afirmand ca spitalele sunt neperformante.

Hai sa ne gandim un pic: ce inseamna sa fie un spital performant? Din cate stiu eu un spital nu este o fabrica care sa produca bunuri care pot fi vandute. E adevarat ca un spital preseteaza niste servicii dar aceste servicii sunt sociale. Cum poate fi un spital performant? Sa vanda tone de medicamente? Sa fie un doctor, bun la toate, pentru 4-500 bolnavi?

Primesc saptamanal emailuri de la staff-ul lui Barack Obama din care vad ca acestea incearca cea mai revolutionara reforma a sistemului medical din Statale Unite plecand de la ideea ca fiecare cetetean  sa aibe acces la bunul cel mai de pret al oricarui om: sanatatea.

Caminele de batrani.

Si acestea sunt tot servicii sociale. Ca atare statul va cheltui in continuare bani pe servicii sociale. Probabil nu prea multi avand in vedere ca majoritatea batranilor din orasele tarisoarei noastre refuza sa isi paraseasca apartamentele. Probabil aceasta este si miza: se inchid pentru totdeauna deoarece nu vor fi folosite ca azile de batrani. Nu vor arata niciodata ca niste azile de batrani din Occident si nici unul din batranii nostrii nu va putea trai acolo… Fie si pentru ca s-au obsnuit cu singuratatea apartamentelor lor atunci cand vremea nu le permita sa iasa la vorba in fata blocului.

As fi inteles  sa se renunte la aparatul birocratic: reducerea functiilor administrative  – nu specialtistii  asta ca sa nu se mai intample ca la spitalul Giulesti – dar nu inteleg cum poti condamna la moarte generatii intregi reducand numarul personalului medical.

Am sa va dau exemplu: spitalul din Peris judetul Ilfov. Majoritatea locuitorilor din satele si comunele invecinate,  si nu erau putine, il preferau pentru ca era in apropiere. Nepotul meu s-a nascut acolo in urma cu 18 ani…

In ultimii ani – nu stiu sursa fondurilor –  spitalul din Peris a fost  modernizat, renovat, au fost adusa aparatura medicala moderna. Medicii erau buni si,ce este mai important: era apreciat pentru ca era un spital linistit, departe de zgomotele si poluarea  oraselor mari.

Guvernul a decis sa il inchida. Ca multe alt spitale… La ce bun?… e o intrebare retorica. Un nonsens. In ultmii 20 de ani s-au luat o serie de masuri fara sens in tara asta. Parca nici una insa nu este mai tragica decat aceasta.

Vad acum la TV tragedia de la spitalul Buftea. Ma intreb insa pe ce criterii au fost alese spitalele ca sa fie inchise?

Stiti ce este tragic? Romanii protesteaza pentru a proteja cainii dar nu schiteaza un gest pentru a-si proteja semenii. Nu am vazut sindicatele din sanatate, nu am vazut rudele bolnavilor internati protestand impotriva aruncarii din spitale a bolnavilor si nci medici din alte spitale solidarizandu-se cu cei aruncati in strada …

===========

PS: Familia mea trece acum prin momente foarte grele. Cumnatul meu este bolnav.  Nu au putut sa il interneze pentru analize complete deoarece medicul de familie este din judetul ilfov iar firma  la care lucreaza este din Bucuresti – unde plateste asigurarile sociale – desi este o Casa NATIONALA de Sanatate. Iar, conform NU STIU CAREI BIROCRATII ORI LEGISLATII tampite din romania  platile trebuie  facute de firma catre Ilfov unde este medicul de familie…

ps: am avut o discutie pe net cu o “AMG” = asistenta medicala generalista din Brasov. Am fost curios sa vad cum vede balamucul asta un om din iterior. fa cpe scurt un rezumat la ceea ce mi-a spus:

” nu se vor face economii deoarece spitalele vor fi supraaglomerate cu pacienti si perosnal medical ceea ce presupune aceleasi costuri. Nici macar economii la curent electric nu se vor face deoarece supraagomerarea presupune instalarea suplimentara de aparatura de aer conditionat. Ca sa nu mai zicem de apa curenta rece sau calda.

si, ultima informatie: primarul PDL din codlea are  un interes in privatizarea spitalului: fiica sa a depus deja actele necesare pentru a prelua spitalul si pentru al transforma in azil de LUX.

Pe bani multi zic eu….

pps: pe ceausescu l-am impuscat. unul din capetele de acuzare a fost : genocid. piticul dracului banuieste ca va fi acuzat de tradarea intereselor nationale sau de genocid???