Am auzit in Piata  Universitatii, pe facebook, messenger destui oameni vorbind despre punctul 8 de la Timisoara… sustinand cu ardoare ca acesta trebuie sa fie pus intr-o lege a lustratiei care sa ii scoata in afara vietii politice pe fostii comunisti si/sau securisti. Unii sunt intelectuali, altii su scoala vietii. Altii sunt  ULTRASI atat de mult  huliti, in aceste zile, absolut gratuit.

Sa reamintim celor tineri, care in 1989 nu erau nascuti sau  erau  prea copii ca sa inteleaga aspectele politice ca Piata Universitatii a plecat de la un protest prin care cei veniti acolo solicitau FSN sa nu participe la alegeri.

Regretatul Cristian Paturca spunea in cantecul sau, devenit mai apoi Imn al Golanilor clar : noi sustinem punctut 8 de la Timisoara.

Documentul a fost redactat in martie 1990 iar punctul 8 cerea ca fostii activisti  comunisti  si fostii ofiteri de securitate sa nu aibe voie sa particpe la alegeri, timp de 3 legilsaturi consecutive [asta ar fi insemnat 12 ani si nu 5 cum s-a spus mai tarziu].

Mai tarziu, dupa modelul polonez s-a incercat impunerea unei legi a lustratiei -lege care ii obliga pe politicieni sa declare daca au colaborat cu seriviciile secrete comuniste.

Acum, orice candidat la alegeri este obligat sa declare daca colaborat cu securitatea dar dreptul de a fi ales nu ii este restrans.

=========

Bun. Sustinatori unei legi care sa elimine fostii comunisti din romania din viata politica sunt. Ideea era foarte buna acum 22 de ani. In anul 2012 aceasta lege este insa anacronica si am sa explic de ce.

Fostii activisti comunisti sau securisti s-au infiltrat in viata politica, economica si sociala, inclusiv in partidele istorice, dar nu in ideea de a distruge aceste partide. Ci doar cu scopul de a fura cat mai mult. Astfel, in 20 de ani si-au asigurat pentru ei un trai tihniti pentru urmatorii 30 de ani si, mai mnult, si-ai asigurat si viitorul odraslelor. Au pus mana pe nimic pe fabrici, pe resurse naturale, pe pozitii strategice.

Ei si copii lor controleaza Romania. Isi impun proprii candidati pe listele partidelor. Isi impun oamenii in functii cheie ale structurii de stat: directri de regii, de agentii guvernamentale,  secretari de stat. Au oameni in orice structura administrativa si detgin controlul. Si asta pentru ca au bani. Multi bani?

Cum ii eliminam totusi? Singura solutie: legea ilicitului. Avem nevoie de o lege  prin care  DNA sa poata  a ceara sechestru asiguratoriu pe averi. O lege prin care instanta sa decida confiscarea averilor dobandite ilicit pana la gradul 3 de rudenie – in cazul incare exista suspiciuni ca acesti infractori si-au transferat averile pe numele unor interpusi.

Nu trebuie sa ii eliminam din viata politica. Este suficient sa ii lasam saraci. Fara bani vor deveni ceea ce sunt: niste gunoaie.

Cum facem asta?   este simplu. constitutia sopune ca cetatenii au drept de initiativa legislativa.

– incepem sa concepem aceasta lege.

– o supunem dezbaterii publice, o promovam pe toate calalel de comunicare la care avem acces: aviziere in oras si internet. Nu va bazati pe televiziuni sa promoveze aceasta lege.  Patronii lor nu au facut acei bani onest.

– se trece la strangerea semnaturilor. avem nevie de 500.000 din 2/3 din judetele tarii. de preferat mai mult de 500.000 si din absolut toate judetele.

– odata finalizat proiectul de lege si strangerea semnaturilor, il putem depune la una din camerele parlamantului: Senat sau camera deputatilor.

– incepi sa strangi semnaturi – atat o petitie online cat si tabele de la prieteni, familie, vecini pentru a

– zilnic, fiecare din noi va trimite email deputatilor si senatorilor din colegiu cerandu-i sa voteze aceasta lege.

– saptamanal mergem la cabinetul parlamentarului din teritoriu si ii inmanati o hartie in care ii solicitati sa sustina aceasta lege;

– la orice manifestatie publica [meci de fotbal, spectacol de teatru, opera, rock, in cluburi etc. ] purtati un semn distinct [ecuson, insigna, banderola] prin care sa se vada ca sustinei aceasta lege,

– comentati pe blogurile politicienilor, pe paginile lor de pe retelele de socializare, purtati discutii pe forumuri, comentati la articolele din presa online;

– contactati personalitati publice [scriitori, artisi] care ar putea sa sutina aceasta lege in aparitiile lor publice la televiziuni

–  si, absolut din pura intamplare se pot face mitinguri spontane  prin care sa sustinem necesitatea acestei legi. Nu poti sa interzici unor oameni [500, 1000, 5000, 623547123564 ] sa se vada [intamplator desigur!] la ceas la Universitate sau pe langa cladirea guvernuli :P

 

……………

…acestea sunt cateva idei venit in urma unor discutii cu Adrian un prieten mai mult sau mai putin Ultras care sustine legea lustratiei. Ii multumesc pentru ca discutile cu el mi-a clarificat mie unele idei, si m-au obligat sa scriu acest post.