Codruta Kovesi a fost numita seful DNA de premierul Ponta in ciuda opozitiei PNL si PC (foarte important) dar si a fostului sef al DNA Daniel Morar. Aceasta actiune arata ca un troc intre Ponta si Basescu.

Sa trecem in revista faptele si o sa vedem de ce.

Daniel Morar a fost numit sef la DNA de catre Monica Macovei care il ura pe Adrian Nastase – simbolul coruptiei ridicata la rang de politica de partid si de stat in perioada 2000-2004.

La expirarea mandatului din functia de procuror general al Romaniei, in 2012 cu putin timp inainte ca Basescu sa fie demis a doua oara, Kovesi nu este marginalizata de guvernul Ponta ci trimisa sa se specializeze in anti-coruptie la Consiliul Europei.

In urma cu ceva timp, Basescu, declara la postul B1TV ca “Nastase a fost inchis pentru gainarie”. Dezamagire sau compasiune?

Ponta, anunta pe 2 aprilie ca va lasa PNL sa numessca un ministru al justitiei si ca nu se va amesteca in problemele CSM. Liberalii declara la toate posturile TV ca nu o doresc pe Kovesi la DNA si ca vor discuta propunerea lor ca ministru al justitiei, acesta urmand sa desemneze deful DNA dorit, de PNL si, cu siguranta, de catre PC.
Adoua zi insa, stupoare, Ponta da peste cap toate planurile partenerilor si o numeste pe Kovesi deoarece “nu poate sa lase DNA pe mana lui Daniel Morar“. Abia mai tarziu afirma ca de fapt Kovesi este agreata de UE (sic!) si de presedintele Basescu.

Daniel Morar apare la RTV si afirma ca nu este de acord cu numirea Codrutei Kovesi in functia de sef al DNA. Anterior, in repetate randuri, acesta declarase ca nu are treaba cu Basescu, ca nu acesta ii ordona cum sa conduca DNA. Daca nu seful statului atunci cine? protectoarea sa?

In cadrul USL, liderul de facto al PC – Dan Voiculescu are probleme cu justitia. Dar nici Adrian Nastase nu a iesit basma curata si mai are la DNA dosare.

Dilema lui Ponta: risc sa rup USL numind-o pe Kovesi- pentru asta trebuie sa isi ia mana de pe Varan dar Nastase trebuie lasat in pace.

Antonescu are si el cam aceeasi dilema: ruperea USL inseamna sa piarda un important procent electoral si sansa de a intra in turul doi in 2014. Daca renunta la Voiculescu pierde alt segment electoral: antibasistii convinsi iar el discursul sau din ultimii ani il arata un antibasist.

Ruperea USL inseamna ca in 2014 la prezidentiale se vor confrunta Adrian Nastase si Crin Antonescu. Si, cum romanii il compatimesc – l-au iertat de mult timp – are reale sanse sa devina presedinte al romaniei.

Ce ii iese lui Basescu? Ce vrea el?
In primul rand, Basescu a tacut suspect zilele acestea.
Pentru Basescu, Adrian Nastase si-a invatat lectia (deocamdata, deoarece nu se stie cand Basescu o sa isi aminteasca). Becali este cuminte – Vantu este deja arestat, Patriciu este bolnav, a pierdut trustul de presa, dusmanul sau de moarte insa MOGULUL Voiculescu – Felix Motanul, cum insusi presedintele l-a alintat.

PS: Sorina Matei realizatoarea de la RTV care a smuls de la Morar declaratia ca acesta o epidiaza pe Kovesi a scris pe blogul sau ca intre Basescu si Morar, il alege pe acesta din urma. Fapt care imi arata ca Basescu il vrea doborat pe Voiculescu iar acest lucru este pe cale sa se intample.

Acesta este trocul trintre Ponta si Basescu: Nastase liber iar Kovesi are libertatea sa il infunde pe Varan.

Update:
In celebrul filmulet cu perdea, in care basescu le spunea, cu perdea, ca le-o trage celor de la PDL, anunta ca nu ia cu el pe nimeni din fostul sau partid. Adica DNA are mana libera sa ii bage la parnaie si pe fostii sai camarazi.