“Ce faci?”

“Sunt cam obosit,  iar am avut de lucru la un caz. Niste hoti de masini. I-am prins si acum asteptam sa vedem ce face procurorul”

“Bravo. Te avanseaza astia” ii zic in gluma.

” Nu cred… am mai rezolvat cazuri. Nu de asta e vorba.”

E tanar. Nu are 30 de ani. Incepe sa vorbeasca fara oprelisti. Imi povesteste cum a stat, impreuna cu mascatii, o noapte intreaga asteptand niste tigani sa adoarma. Aia faceau chef si pana la 3-4 dimineata au baut in curte. Tot hoti de masini.

Lei Noi“Din cand in cand mai trecea cate o masina prin fata portii si auzeam prin statie:  nu au adormit ! Ne era frica sa nu plece de acolo. Sa nu trebuiasca sa ii cautam. De aia organizasem panda atunci ca erau gramada. Vroiam sa ii arestam pt toti odata. La 6 dimneata am intrat peste  ei. Dormeau claie peste gramada. Unu’ era in pula gola, dormea pe jos in mijlocul camerei. Nu au schitat niciunul nimic. Erau buimaci de la bautura. Cand sa iesim din casa, ala care era in pula gola, imi zice:  “Sefu’ ma lasi sa imi trag macar o pereche de chiloti pe mine?” Am ras  si i-am zis: “da mah, ia da-te dracu’ “. Am gasit la ei sabii, pistoale unele cu bile, altele cu glont. Euro, droguri, aur…”

“Vindeau si droguri?”

“Nu. Consumau ei dai dracu’. De toate: marijuana, heroina, cocaina”.

Urmeaza o tacere. Ne aprindem cate o tigara.

“Acum s-a schimbat codul. Degeaba il prinzi pe ala ca a furat o masina. Daca se intelege cu pagubasul, si ala isi retrage plangerea de la politie,  cazul este inchis. Muncesti dar risti sa muncesti degeaba. Si inainte putea ala sa isi retraga langerea, dar nu  conta. Cazul mergea mai departe si tot  ajungea la puscarie.  Aveam statisfactia muncii “ai fost jmecher dar te duci la bulau acum da-te dracu’…  Acum…”

 

Ore muncite de politisti. Ore pe care cetateanu, platitor de taxe le suporta din buzunar. Ore muncite duse pe apa sambetei si care creaza frustrari politistilor.

Cand parlamentarii au modificat codul de procedura penala [sau penal, nu sunt sigur] nu s-au gandit la asta. Ni nici la o alternativa destul de simpla:  reclamantul, daca isi retrage plangerea sa plateasca orele muncite de politisti. Pentru ca sunt sute de ore muncite. Si nu doar un politist munceste la un caz.  Muncesc si procurori sau daca un caz ajunge la tribunal, la el muncesc si grefieri, judecatori…

Da, e  posibil ca unii reclamanti sa se gandeasca de doua ori inainte sa  depuna plangeri. Dar e posibil si sa nu si mai retraga. Sau, sa ceara hotului o suma mult mai mare decat paguba.

Am propus o slutie dar nu sunt de acord cu ea… Singura solutie viabila, este revenirea la vechea forma a legii.