Ale cui interese reprezintă ambasadorul R.Moldova la Washington, Nicolae Chirtoacă, despre care Ion Costaș, fostul ministru al Apărării, afirmă că este agent GRU (Glavnoe Razvedovatelnoe Upravlenie), serviciul militar de spionaj sovietic, apoi rusesc?
Din CV-ul lui Nicolae Chirtoacă aflăm că între anii 1977 şi 1990 acesta şi-a făcut serviciul în diferite structuri ale forţelor armate ale URSS. În 1990, a fost director general al Departamentului de stat pe probleme militare, devenind mai apoi ministru al Apărării, după ce R. Moldova şi-a proclamat independenţa la 27 august 1991.
Trecutul “glorios”
Meseria lui Nicolae Chirtoacă este de fapt cea de “cârtiță”. În limbajul serviciilor secrete, “cârtița” este agentul secret care se află în misiune și lucrează sub acoperirea unei identități false. Surse de încredere susţin că Nicolae Chirtoacă în perioada 1977-1990 a fost angajat al GRU (serviciul de informaţii militare al URSS). El a făcut parte din cei 47 de spioni sovietici expulzaţi de la Ambasada URSS din Franţa în 1983.
Sursele noastre mai spun că Nicolae Chirtoacă a fost una dintre persoanele cheie care au negociat cu Rusia acordul de încetare a focului pe Nistru în 1992. Apoi s-a “retras” în “societatea civilă”, monopolizând tematica relaţiilor R. Moldova cu NATO. După ce a rezolvat-o şi pe asta – a fost numit în septembrie 2006 ambasador al R. Moldova la Washington. Numit în funcție, Nicolae Chirtoacă, omul “societăţii civile”, a blocat însă orice comunicare şi cooperare cu organizaţiile neguvernamentale americane cu programe pentru R. Moldova, cum ar fi NED, IRI, NDI.
[citeste restul articolului pe Rgnpress.ro ]