Cand vom avea salariul minim pe ora in Romania? Dar impozitare progresiva?
Peste 30% din angajatii din Romania sint platiti cu salariul minim pe economie. Zilele acestea in Romania se poarta discutii aprinse despre “revolutia fiscala” propusa de guvern. Un studiu realizat de Sydex la cererea confederatiei sindicale Cartel-Alfa releva un adevar trist: trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat nu fac decat sa anuleze crestera salariala. Practic nu doar ca nu va avea impact asupra cresterii veniturilor angajatilor ci va duce dimnuarea acestora.
Asadar asa zisa evolutie fiscala este un Bull-shit. PSD desi se pretinde un partid social-democrat nu face decat sa mai arunce niste bani in burunarele patronilor.
Suntem printre putinele tari in Europa si din lume unde salariul minim pe economie este stabilit pe luna si nu pe ora. Pana si Moldova si Ucraina au un sistem mixt (stabilit pe luna si pe ora).
Cum vad eu (si cred ca nu sint singurul) o reala revolutie fiscala in Romania? Am plecat din tara din 2014. Mai intai in Olanda si mai apoi in UK. In ambele tari salariul minim pe economie este stabilit pe ora.
Initial nu am inteles de ce, dar pe parcurs am inteles efectele benefice asupra ecomomiei.
marea masa a populatiei romaniei se chinuie cu un salariu mimim pe economie de 413 euro/luna dar stim cu totii ca acesta nu este intotdeauna platit.
Stim cu totii ca piata fluctueaza. Acest lucru este valabil si pentru piata muncii. Sunt perioade ale anului cand unele sectoare economice iau avant si tot aceleasi sectoare stagneaza sau incetinesc in alte perioade. De exemplu turismul. Vara acesta are incasari foarte mari si scazute primavara si toamna. Sau constructiile. E firesc sa torni beton vara si nu iarna. In schimb iarna, in special in perioada sarbatorilor vanzarile o iau razna. Asadar e firesc ca oferta de locuri de munca sa creasca vara in turism si constructii si sa scada in retail. De semena sunt zone in industrie unde nu nu se cer calificari inalte ci doar o minima pregatire. Presupunand ca lucrezi in perioadasarbatorilor in retail fel de studii ai avea nevoie ca sa impachetezi niste cesti de cafea, sau un laptop? Sau sa distribui vara in turism niste pliante sau sa speli vase? sau sa culezi cirese, capsuni, varza daca ai lucra in agricultura?
In UK si Olanda sunt tot timpul munci sezoniere, mai mult sau mai putin calificate iar oamenii sunt constienti de faptul ca acestea sunt temporare si nu le este greu sa aplice pentru alt job cand una din industrii se misca mai incet iar cererea de locuri de munca nu este foarte mare. De asemenea sunt perioade in care lucreaza 50-60 de ore pe saptamana si perioade in care lucreaza doar 20-30 ore/saptamana. Si nu sunt deranjati pentru ca un stat sanatos are grija sa ii protejeze. Atunci cand lucreaza mai mult taxele cresc iar atunci cand lucreaza mai putin si taxele scad. De exemplu daca obtii sub sub 200 lire/saptamana in UK nu platesti taxe. Sa nu fim imbecili si sa acceptam ca si in Romania pata muncii fluctueaza exact ca in orice alta tara (am dat ca exemplu UK si Olanda doar pentru ca am locuit in aceste tari).
Cred ca guvernul, oricare ar fi acesta, trebuie sa adopte doua lucruri absolut necesare pentru a face primii pasi in dezvoltarea economica pe termen lung a Romaniei: impozitarea progresiva atat pentru angajat cat si pentru angajator si stabilirea salariului minim pe economie pe ora.
Ce efecte vor avea aceste masuri?
Cu toate ca economia romaneasca nu este atat de dezvoltata ca cea din Vest vor aparea si in Romania agentii de plasare de locuri de munca temporara. Acest lucru duce la aparitia de locuri de munca pentru ca agentia nu poate functiona fara angajati precum si la aparitia locurilor de munca temporare LEGALE, care genereaza venituri atat penru stat cat si pentru angajator.
Aceste agentii vor avea nevoie si ele de contabilitate atat pentru proprii angajati cat si pentru a calcula taxele angajatilor plasati temporar. La cati absolventi de ASE are Romania cred ca multi isi vor gasi locuri de munca in firmele de contabilitate.
Impozitarea progresiva va stimula atat angajatorul cat si angajatul sa apeleze la agentiile de plasare de munca temporara.
- angajatorul nu mai plateste el direct taxele catre stat ci acestea raman in seama agentiei;
- angajatul va beneficia de faptul ca in timp isi plateste taxele (mai mari sau mai mici) in functie de venituri la contributiile de sanatate, pensie si catre stat.
Desigur. Exista scenariul ca agentiile sa plasese oameni la negru dar este treaba autoritatilor (ANAF, inspectoratele teritoriale de munca etc) sa reactioneze la orice semnalare de neregula si sa amendeze drastic angajatorul care foloseste munca la negru. Cresterea amenzilor aplicate unei companii la 15.000 euro pentru fiecare angajat descoperit ca lucreaza la negru nu imi pare exagerata.
Probabil va intrebati daca lucrurile sint asa de simple, de nu s-a facut asta pana acum? Nu am un raspuns dar cred ca nu s-a vrut. nimeni nu a avut interesul sa promovese o reala competitie in economie. Companiile romanesti sau straine s-au concentrat pe afacerile cu statul si atata timp cate cresterea salaiului minim a fost nesemnificativa in raport cu veniturile lor nu au reactionat precum zilele acestea. Sindicatele s-au concentrat sa pastreze angajati in companiile detinute de stat dar nu au fost interesate sa straga membrii si din mediul privat. Partidele politice au preferat sa creeze dependenta de un salariu minim lunar a maselor pentru a-si asigura permanenta in Parlament iar angajatii au preferat sa castige la negru 50-100 lei/zi sau niste bonuri de masa pe langa salariul minim.