Ciclitatea revolutiilor. Who is next?
Cand au izbucnit miscarile in Tunisia m-am intrebat ” who is next?”
A urmat Egiptul. Mubarak si-a negociat iesirea din scena la sange, desi a plecat pe usa din dos. Atunci insa am dat neuronului comanda sa se screama un pic si am presupus ca “revolutiile” nu se vor inchieia. Libia se numara conform datelor furnizate de neuron printre tarile unde urmau sa se produca revolte. In Yemen sunt alte turbulari…
Acum 21 de ani Europa de Est regimurile comuniste s-au prabisit confrm principiului dominoului. Revoltele de acum din lumea araba ma fac sa cred ca si aici lucrurile se vor petrece la fel.
In decembrie 1989 guvernul SUA a constentizat puterea pe care o are media in manipularea maselor.
SUA si aliatii au avut incercari de schimbare a regimurilor din Orientul Mijlociu in anii 90 – primul razboi din Golf. CNN a fost folosit din plin ca mijloc – involuntar zic jurnalistii de acolo – de manevra pe plan international. Lectia invatata de la romani a fost folosita cu succes, chiar daca CNN si-a cerut scuze pt ca s-a lasat manipulat un an mai tarziu.
Saddam a ramas insa la putere iar lucrurile s-au linistit… A venit 11 septembrie si, pentru a stopa terorismul, a fost ocupat Afganistanul apoi Irak-ul. Saddam avea sa fie spalat, despaduchiat si apoi spanzurat.
Tinta urmatoare parea sa fie, in mod firesc Iran-ul. Mahmoud Ahmadinejad dadea [si inca da] cele mai mari dureri de cap puterilor Occidentale. Acesta este insa ancorat puternic la putere, se bucura de simpatia masiva a populatiei din singura republica islamica din lume. Mai mult decat atat, placa “Iran are arme nuclare si/sau chimice” nu prea mai poate fi folosita dupa ce armele similare din Irak au disparut de frica armatelor eliberatoare occidentale.
Asadar era nevoie de o noua abordare. Nu a fost sa se inventeze roata. Metoda revoltelor populare nu este deloc depasita. Dimpotriva ea functioneaza fara greseli indiferent de spatiu si timp. A fost scoasa de la naftalina si repusa in aplicare.
Who is next?
Iran se afla cu siguranta pe lista tarilor unde regimurile trebuie sa cada. Alte tari? Depinde din ce perspectiva privim lucrurile: daca privim batalia pentru resurse, tarile care au petrol se vor “bucura” de revolte. Daca privim din perspectiva sferelor de influenta ne putem pune mari semne de intrebare intrucat SUA + UE se situeaza intr-o tabara opusa Chinei si Federatiei Ruse.
Anul 1984 poate sa devina oricand o actualitate.
Daca stergem imaginar – asa cum imi sopteste mie neuronul – statele de pe harta, putem sa privim schimbarile care se petrec acum din persctiva coropratiilor. Iar lupta se da, in acest caz, tot pentru resurse insa si pentru piete. Materie prima (gaze si petrol dar nu numai) ieftine, mana de lucru la fel de ieftina si cat mai multi consumatori.
sursa foto: aljazeera.com
One thought on “Ciclitatea revolutiilor. Who is next?”
Comments are closed.
Poate suna prostesc, dar cred ca americanii au legatura cu toate revolutiile…