CNSAS – o struto-camila

Ziele acestea Curtea Constitutionala a desfiintat CNSAS. A considerat ca acestea institutie este in afara legii fundamentale. Sa ne amintim ca ani de randul institutia respectiva a pus eticheta de “colaborator al securitatii” mai multor persoane publice. Cel mai celebru caz este cel al Monei Musca desfiintata practic dpdv politic. Intrebarea care se naste astazi este aceea: este necesara acesta institutie ? Daca raspunsul este nu, ne confruntam cu o problema care poate aveavea diverse cauze:

Fie nu ne mai intereseaza ce au facut liderii nostrii deoarece suntem un popor iertator, fie agenda populatiei este cu totul alta (ex: saracie, lipsa locurilor de munca, coruptie, scrutin uninominal… etc.).

Cred, ca multi altii, ca Securitatea a fost o institutie diabolica. A fost instrumentul prin care liderii comunisti si-au mentinut puterea. acesta institutie a distrus vieti, a ucisoameni in numeleideologiei comuniste.

Cee ce s-a intamplat dupa 1989 cu arhivele acestei institutii este tragicomic: in primul rand CNASAS nu avut acces la intreaga arhiva iar ramasitele eiau fost folosite de un grup restrans pentru a santaja inamicii politici.

Institutia CNSAS a functionat im mod gresit: in final cel care trebuie sa hotarasca pe cine alege, pe cine condamna este alegatorul. sau justitia (presupunand ca aceasta este impartiala).

Legea de functionare a CNSAS silegeapentru desconspirtarea securitatii ca politie politica au fostconcepuite gresit. Modelul FOIA ar fi fost un exemplu de urmat. dosarele trebuiau predate in totalitate (inclusiv cele aflate sub forma de microfilm) CNSAS care trebuia sa faca publice aceste dosare (pe internet) el fiind doar un ADMINISTRATOR al arhivei. Astfel CNSAS nu ar mai fi fost politizat. Mai mult, partidele politice nu ar fi trebuit sa isi desemneze reprezentanti in CNSAS. Daca ar fiexistat o comisie formata din reprezentanti ai Parlamentului, Guvernului, Justitiei (cele trei puteri ale statului de drept) si ai societatii civile ar fi trebuit sa desemneze membrii CNSAS, confirmati ulterior de curtea constitutionala.

PS: am vazut pe Mircea Toma cerand modificarea Constitutiei, cerand posibilitea ca judecatorii acesteia sa poata fi inlocuti. Nu am auzit o idee mai idioata ca asta niciodata. Il sfatuiescpe reputatul jurnalist de la Academia Catavencu sa se uite in curtea unchiului Sam: o sa vada ca acolo membrii Curtii Constitutionale sunt numiti pe viata de catre presedintele SUA. Idee mult mai buna deoarece acestia nu mai pot fi santajati.
Slabiciunea Curtii Constitutionale din Romania consta tocmai in faptul ca acesti judecatori sunt numiti pt 9 ani.