Cum se face o recenzie
Patricia tocmai a terminat liceul si este studenta la drept in Timisoara. Am jucat impreuna cu ea Lineage 2 si radeam de ea cand parintii o izgoneau de la calculator si nu o lasau sa se joace. La olimpiada de limba romana a luat locul 2 si i-am zis ca o dau afara din clan pt ca nu a luat locul 1… In fine…
azi m-a luat pe mess:
“patricia (20/11/2008 12:46:31): eu vroiam sa te intreb ceva acum ….
io McGogoo (20/11/2008 12:46:37): intreaba
patricia (20/11/2008 12:46:40): ce trebuie sa contina o recenzie ?”
i-am explicat dar la sfarsit, treacand peste faptul ca am stabilit amandoi ca saptamana asta sunt pedofil virtual, i-am promis sa scriu si un post pe tema asta.
In facultate din asta traiam. Nu tu bursa, nu job: no money no funny… asa ca adesea singura mea sursa de subzisenta erau referatele pe care le feaceam pentru alti studenti. 10 dolari un referat de 7-10 pagini. Nu era mult. Dar imi ajungeau sa am de paine si tigari. Din discutia cu Naroada (al doilea nick al Patriciei) mi-am dat seama ca se intra la facultate prin supradozare sau toceala iar copii tot nu invata nimic in liceu… din pacate invata tot felul de tampenii dar nimic util care sa ii ajute in viata. Am sa ma intreb tot timpul la ce ma ajuta logaritmii, matricele.. etc…
Asa ca …daca nu ai insa bani de dat, esti afectat de criza, sau pur si simplu chiar esti curios sa afli cum se face o recenzie, sa trecem la subiect.
1- recenzia la o carte presupune sa citesti cartea… fara pasul asta pasii urmatori sunt inutil. Te poti opri din citit acum. De obicei o recenzie are cam 2 pagini.
2- se face o mica introducere in care povestesti despre autorul cartii: ce a mai facut, in ce epoca a trait, din ce curent literar, filosofic, sociologic… mai spui ce carti am mai scris . Asta trebuie sa fie de cca 10 randuri Times New Roman font size 12.
3- povestesti din carte. ce zice autorul ce teorie sustine, cum o argumenteaza…
4- opinia ta despre ce zice autorul. Pro sau contra. Dar daca ai un profesor tembel care este fan al autorului e bine ca opinia ta sa fie in concordanta cu a profesorului. (nu e de gluma, am vazut student care a luat 4 pt ca a criticat un autor pe care profesorul il adora!)
5- mai bagi la sfarsit cam 6 randuri despre alti autori care au mai scris pe tema aia, cu care din ei autorul cartii este pe lungime de unda si cu care se contreaza.
6- te semnezi, dai recenzia si astepti cu incredere sa te pice proful pt ca o sa creada ca copiat dupa internet :P
2 thoughts on “Cum se face o recenzie”
Comments are closed.
Neah, poa’ sa-mi dea si 2, daca am argumente solide in favoarea mea, si daca e dreptul meu sa imi expun opinia, fii sigur ca nu o sa ma opreasca un detaliu d-asta marunt. Totusi, trebuie sa fiu sigura ca nu gresesc in momentul in care critic. Dar daca critic din toata inima, atunci primesc si 2-ul din toata inima! :)
:)) tare finalu, da n-are cum sa creada c-ai luat de pe net. Daca chiar o faci tu, se vede:)
Logaritmi si matricile te ajuta sa nu te faci de ras intr-o conversatie cel putin (Daca ti-as spune ca nu stiu cine a fost Platon sau Nicolae Blacescu sau ca nu stiu e e ala un atom cu siguranta ai rade de mine). Matematica este in primul rand un fenomen cultural despre care trebuie sa ai habar, daca ai facut liceul la uman probabil aveai atatea ore de matematica pe cat de multe aveam eu de Istorie (2/saptamana sa zicem ca aveai 3). Lucrurile au utilitatea pe care o intelegi si pe care le-o dai. Faptul ca tu ai postat articolul asta pe aceasta pagina iar eu iti raspund este pentru ca un bivol ca mine stie ce e aia o matrice de exemplu, iar faptul ca nu cade casa pe tine este pentru ca un alt prost stie ce e aia o integrala. Ia-te de sitemul tembel de invatamant care favorizeaza toceala, nu te lua de materii, ele nu au nici o vina. :) In rest multumim pentru ca ne-ai spus cum se scrie o recenzie.