Editorialele de luni [4]
Ziua, Dan Pavel – Noul CPUN si renasterea societatii civile:
Cele mai spectaculoase fenomene ale actualei perioade n-au nimic de-a face cu alegerile si politicianismul. Trec neobservate de catre cei care cred ca tara se imparte in taberele pro-Basescu si anti-Basescu. A trecut neobservat un fenomen care atesta renasterea societatii civile. Peste 200.000 de cetateni au semnat “Initiativa cetateneasca 6% pentru sanatate”.
Adevarul, Florin Iaru – O apă şi un alt pământ:
Afirmaţia care mă enervează nespus e cea referitoare la „păcatele” generale ale politicienilor şi nu atât ale tuturor politicienilor, ci numai ale celor care alcătuiesc Parlamentul. Cică toţi sunt la fel. Toţi ne înşală, toţi ne fură, toţi merită lichidaţi. Sună bine, nu-i aşa? Eu nu am o bună părere despre Parlament. E adevărat. Dar nici nu pot să fiu atât de mărginit şi de şmecher încât să arunc anatema asupra tuturor.
Jurnalul National, Adrian Paunescu – Profesorul repetent de analfabetism, minciună şi cinism
Se conturează, cu din ce în ce mai mare violenţă, noul înţeles al noţiunii de profesor, în condiţiile politice ale României de azi. Astfel, profesorul nu mai este omul învăţat care îi învaţă şi pe alţii. Nu mai este înţeleptul care dă lumină celor atinşi de întuneric. Nu mai este directorul de conştiinţă care se jertfeşte pe sine pentru a aduce comunitatea pe calea cea bună. Dimpotrivă, profesorul devine – în folclorul contemporan – capul răutăţilor.
Evenimentul Zilei, Vladimir Tismaneanu – Ceva mai multă lumină
Documentele ieşite acum la iveală graţie cercetătorilor de la Arhivele Naţionale, accesibile în fine publicului interesat de trecutul totalitar, luminează liniile de forţă ale carierelor activiştilor PCR, încrengăturile biografice adeseori ocultate, conexiunea dintre biografie şi ascensiune politică.
Două elemente par să fi asigurat şansele de succes în aparat: mediocritatea şi obedienţa. La care se adaugă, fireşte, fanatismul combinat cu oportunismul, o sinteză pe cât de paradoxală, pe atât de nocivă.
Gandul, Marian Sultanoiu – Oprescu, iepurele din joben
“Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă feresc singur!” poate fi tema pe care primarul general al Capitalei ar putea glosa de Halloween. Sincer vorbind, e cam horror să auzi cum un prieten de-al tău declară pe sticlă, fără să fi avut în prealabil o abordare pe temă, că n-ar strica să mergi mata acasă, dacă tot nu poţi mai mult, ca să-i laşi lui agoniseala de campanie, făcută pe banii alor tăi.
Curentul, Tia Serbanescu – Brumar
FMI a venit, a vizitat ruinele guvernamentale şi a spus ce se ştia: acordarea tranşelor de împrumut depinde de aprobarea bugetului înainte de 15 dec. Ca de obicei, dl Geoană nu şi-a revendicat atentatul asupra Palatului Victoria dar s-a arătat dispus „să găsim formula juridică potrivită astfel încât un proiect de buget să fie aprobat în colaborare cu guvernul în exerciţiu, dincolo de situaţia precară în care se află“. Şi în care l-a adus el însuşi. Dl Cristian Diaconescu a recunoscut că „e o problemă naţională şi ar trebui luată în serios de toată lumea“.