Editorialele de Luni[5]

ziar

Am ajuns la episodul 5 al editorialelor de luni.
ziarCotidianul, Cornel Nistorescu – Negoiţă, cap de cântăreţ:

Aşa cum Ludovic Orban este chemat să facă pe Domingo-ul PNL-ului, Liviu Negoiţă distrează PDL-ul cu o parodie de repertoriu în genul lui Furdui Iancu! Aproape că nu există petrecere şi beţie fără fostul viitor prim-ministru.

Curentul, Victor Roncea – Băsescu dă de pământ cu amanţii lui Vîntu

Pe vremea când lucram la defunctul ziar „Ziua“ (ajuns „Săptăluna“) şi remarcam înciudat cum patronul din umbră al publicaţiei, Sorin Ovidiu Vîntu, sprijină reţelele noului KGB în România, diverşi binevoitori îmi serveau rapid textul că aşa e Vîntu: „lucrează sub acoperire“. Cică, de fapt, Vîntu e un naţionalist autentic, iar faptul că Patapievici şi Tismăneanu sunt sinecuriştii lui la falimentara gazetă de perete „Idei în dialog“ este doar pentru că-i place să-şi bată joc de „intelectualii lui Băsescu“.

Ziua, Cristian UNTEANU – Operatiunea “Un buzdugan pentru Romania”

Fiecare popor isi construieste o simbolistica proprie, are nevoie, pentru a se coaliza, de anumite imagini de forta, cele care raspund cel mai bine aspiratiilor sale fundamentale.Iar cei care le aleg incearca sa intuiasca daca imaginile res­pec­tive, desprinse din istorie, pot sa mai aiba putere de con­vingere si in acest mo­ment si nu sunt doar relicve de muzeu. Iar daca echipa lui Traian Basescu a decis sa propuna o asemenea ima­gistica, asta presupune ca s-a decis ca a sosit timpul ca Eroul Providential sa fie de acum inainte ancorat in galeria marilor justitiari ai neamului. Voievod adica.

EvZ, Florin Ciornei: Şi Crin votează Geoană

Prezidenţiabilul liberalilor şi-a semnat capitularea sâmbătă seara, într-o emisiune la Realitatea TV. Întrebat de Robert Turcescu cu cine va vota în turul al doilea, Antonescu a răspuns: cu Geoană sau cu oricine se va confrunta cu Traian Băsescu. Chiar şi cu Vadim Tudor şi Becali, a completat fără să clipească candidatul PNL.

Adevarul, Ion Cristoiu – Contribuţia presei la tâmpirea poporului

Februarie 1893. Camera Deputaţilor votează Legea pentru organizarea învăţământului profesional, înaintată şi susţinută de Petre P. Carp, ministrul Agriculturii, Industriei, Comerţului şi Domeniilor în guvernul conservator al lui Lascăr Catargiu (27 noiembrie 1871- 3 octombrie 1895). Legea e contestată violent de opoziţia liberală, pentru că nu interzicea evreilor accesul la şcolile profesionale.

Jurnalul National, Tudor Octavian – Am fost aromân şi nu mai sunt

Când trăia bunica am fost aromân, spune un domn care, la 60 de ani, a început să se intereseze de originile familiei. După ce a murit, n-am mai fost, pentru că mama şi tata s-au certat cu neamurile şi ne-am mutat în Cluj, unde trebuia să fii doar român şi gata.

Gandul, Cristian Tudor POPESCU – Porcăria bunului simţ

Miercuri noaptea, după ce am ieşit din emisiunea “Ora de foc” de la Realitatea TV, m-a sunat candidatul PNL la Preşedinţie, dl. Crin Antonescu. “M-aţi acuzat pe nedrept, d-le Popescu. Am repetat de câteva ori că înfrângerea lui Traian Băsescu, oricât ar fi de necesară, nu rezolvă problemele multe şi grave ale României.” Dl. Antonescu se referea la afirmaţia subsemnatului că d-sa creează o iluzie periculoasă punând prea multă încărcătură, fie şi negativă, pe Traian Băsescu, prezentând înlăturarea acestuia ca pe un eveniment epocal, azi întunericul, mâine lumina, căldura, laptele şi mierea. Că venirea unui om civilizat şi decent la Cotroceni înseamnă mult, dar nu totul. Am încheiat convorbirea cu dl. Antonescu sperând ca d-sa să-mi dea cât mai curând prilejul să retrag ce spusesem.
Aşa că ieri am fost convins, în primele clipe, că nu aud sau nu înţeleg bine. Antonescu, Crin Antonescu, i-ar vota şi pe C.V. Tudor, şi pe Gigi Becali, dacă unul dintre aceştia ar ajunge în turul doi cu Băsescu? Da, domne, îţi dau ştirea tipărită. În faţa literelor, am tăcut.

Gardianul: Alexandru Calmacu – Oras cu fete albastre, portocalii si galbene

In ultimele zile, un fenomen asteptat s-a derulat pe strazile Capitalei. Statiile mijloacelor de transport, marile intersectii, locatiile din preajma pietelor, cu tarabe incarcate de legume si fructe vandute la a treia sau a patra mana, intrarile impozante de la malluri au fost populate de grupuri de tineri si tinere, imbracati cu parpalace in culori stridente: albastre, portocalii, rosii si galbene. Culorile tari si nepastelate au atras in treacat atentia trecatorilor, unii dintre ei cu masti pe fata, preocupati cu problemele si saracia casnica, cu perspectiva instabilitatii locului de munca si a neputintei in fata pandemiei cu virusi economici si gripali.

Romania Libera, Eliade Balan – Care pe care. Dar tara?

Alianta de la Grivco nu a stiut decat sa defileze electoral, agitand apele in interior prin acuzatii reciproce lansate atat de Antonescu, cat si de Geoana, situatie ce a contribuit la prelungirea crizei prin mentinerea propunerii ca primarul Sibiului sa fie numit prim-ministru. In acest moment situatia politica arata la fel ca in ziua caderii guvernului Boc. Daca nu cumva mai rau, in caz ca punem la socoteala nemultumirea delegatiei FMI, care nu are cu cine sa mai discute despre o a doua transa a imprumutului cata vreme tara nu are un guvern legitim.