Site icon McGogoo’s Hell: Suburban philosophy

Ion Iliescu si democratia originala

Daca va amintiti sintagma “Deomocratie originala” si ca ea afost lansata in 1990 de Ion Iliescu  sunteti deja prea batrani. Intr-un post recent pe blogul sau Ion Iliescu prezinta un articol preluat din Die Zeit – Capitalismul: Falimentul ultimei utopii. Zece iluzii pierdute. Ideile  extrem de pretinente ma fac sa cred ca am avut dreptate cand am scris despre Imprumutul virtual de la Banca Mondiala

 Renevind la anii ‘ 90. Lumea a ras atunci de fostul presedinte, l-au facut criptocomunist fara sa inteleaga faptul ca de fapt acesta se referea la modelul suedez: statul bunastarii generale. Criza mondiala i-a  facut pe multi sa isi intoarca privirile spre modelul suedez. Unii se uita si la modelul chinezesc ” o tara doua sisteme”. Dealtfel China este singura tara din lume care a anuntat crestere economica.  

Paranteza.  Cand eram masterand la FSP-UB  am avut o disputa cu Alexandra Ionescu o  profesoara care ne tinea un curs. Intrucat facea parte din categoria celor care stiu toti despre orice (din carti  si nu din realitatea imediata bineinteles) a fost foarte nemultumita de faptul ca sustineam cu tarie faptul ca modelul chinezez va dura mult timp. Tocmai terminasem de citit “Serviciul scret chinez”  de Roger Faligot si aflasem destul de multe despre China comunista. Pe de alta parte imi aminteam de o discutie cu profesorul Cristian Troncota care imi relatase un eveniment amuzant de la un simpozoin legat de istoria serviciilor secrete: un  chinez era sceptic despre aparitia unor noi date legate de revolutia franceza de la 1789  arugumentand  ca ” nu au trecut decat 200 de ani de la revolutia franceza”… Ori, eu facand o parelela in istoria Chinei doar de cateva dinastii timp de mii de ani am spus ca Partidul Comunist Chinez a luat rolul imparatului si ca atare va ramane inradacinat la putere mii de ani chiar daca vor mai exista cateva Tien A Men-uri.

Revin insa la Ion Iliescu si postul de pe blogul sau. Iluziile capitalismului au spulberat nu dopar sperante ci si vieti. Nu cred ca intorcerea la un regim comunist este solutia.  Democratia nu este legate de economia de piata libera iar mana invizibila  a lui Adam Smith nu regleza si viata sociala.  Prea putini politicieni romani se procupa,  chiar  si acum in cel de-al 12-lea ceas de starea generala a natiunii.  Iar moto-ul dupa care Ion Iliescu isi ghideaza blogul (cea mai nobila preocupare a omului este omul) ma face sa ii acord credibilitate actiunilor sale politice. Cred ca Ion Iliescu va ramane in istorie… de el depinde cum.

Din pacate pentru el si-a ratat sansa de a salva Romania si s-a lasat condus de PSD  lasand mana libera baronilor care astazi conduc din umbra Romania… Nu a facut din Romania o democratie originala – a un stat al bunastarii generale. Poate insa se vor ridica adeptii sai din tanara garda a PSD  (nu ma refer deloc ca Ponta sau non-factorul Banicioiu ) si ii vor pune in aplicare ideile… daca nu vor fi linsati de baroni si pupincuristi. 

PS: Multumiri lui Inconstantin care mi-a atras atentia asupra articolului de pe blogul lui Ion Iliescu. Trbuie sa dau o bere. Mie mi-au placut toate punctele scrise acolo. Argumetele celro 3 (Jens Jessen, Evelyn Finger şi Thomas Assheuer) sunt cat se poate de logice si de pertinente. Mai ales acesta:

Libertatea cetăţenească a avut şi are permanent în vedere cetăţeanul şi niciodată numai burghezul sau managerul fondurilor anonime! Libertatea pieţei, dimpotrivă, înseamnă permanent sporirea capitalului ca scop egoist absolut.

Exit mobile version