Salvarea voastra oameni e in voi…

wwwpolar insitutero teodor negoita small

Am inceput cu aceste versuri ale lui Adrian Paunescu. O sa vedem imediat de ce.

In luna mai scriam un articol in revista Market Watch depre Tudor Negoita, celebrul explorator polar roman. Mi-am amintit de acest articol datorita inundatiilor din Nordul Moldovei. S-a spus ca taierea masiva a padurilor este unul din motivele pentru care ne confruntam cu asemenea fenomene…

Tudor Negoita este un om tenace. Din povestirile altor oameni am aflat cum, la cei cca 50 de ani, vara se antreneaza pe plaja tragand dupa el o roata imensa de cauciuc. La inceputul anilor 90 a ramas somer si
“treceam prin piata, vedeam un crap mare si frumos si nu aveam bani sa il cumpar. Am infiintat Institutul Roman de Cercetari Polare, mi-am gasit parteneri externi care m-au ajutat cu finantare, apoi din Romania am obtinut bani din programe aplicand la concursurile de proecte, si acum ajut si alte institututii de cercetare din Romania, ajut doctoranzi sa isi faca cercetarile… Din pacate mediul universitar romanesc nu prea este interesat de asemenea cerecetari si suntem nevoiti sa colaboram cu universitati din alte tari.”

Sa revin insa la inundatii.

Citez mai jos din articolul amintit:

Concluziile cercetătorilor români sunt tragice. Efectele grave ale schimbărilor climatice vor afecta şi restul planetei dacă procesul continuă, cu repercursiuni serioase asupra ţărilor în curs de dezvoltare. “Dezastrul acestor schimbări climatice îl poţi realiza numai dacă mergi în aceste locuri să evaluezi măsura exactă a lucrurilor. Dacă calotele glaciare din Antarctica şi Arctica s-ar topi, rezultatul ar fi o răcire vertiginoasă a climei la nivelul întregii planete. În urmă cu 15 ani, în luna martie, în Groenlanda se înregistrau -35 grade Celsius. Acum, în aceeaşi perioadă se înregistrează 0 grade, iar marea, odinioară acoperită de gheaţă până aproape de mijlocul verii nu a mai îngheţat în ultimii 10 ani. Cercetătorii pot să tragă semnale de alarmă, dar numai un efort la nivel global de împăduriri masive va reduce acest efect. Cred că toată lumea a remarcat că România se confruntă an de an cu furtuni, tornade, inundaţii masive, fenomene necunoscute în urmă cu 15-20 de ani. România nu este o ţară săracă, însă este una din ţările în curs de dezvoltare, iar acestea şi cele sărace vor avea cel mai mult de suferit în urma încălzirii globale. Înainte de plecare am plantat în faţa blocului 10 copaci, iar împădurirea rapidă a României este singura metodă prin care putem minimiza efectele încălzirii globale”, susţine Dr. Ing. Teodor Negoiţă.

Repercursiunile se vor răsfrânge asupra ţărilor în curs de dezvoltare, care nu vor putea face faţă modificărilor climatice rapide. Acestea vor aduce prejudicii în agricultură, pe măsură ce schimbările climatice vor determina eroziunea solului, creşterea nivelului mărilor şi intensificarea furtunilor.

Acestea sunt cuvintele unui specialist. Unul care stie foarte bine ce se intampla… cand o sa ii urmam exemplu si plantam si noi nu 10, ci macar un copac???

PS:
Sunt multumit ca am contribuit si eu la strangerea sticlelor de apa de Duminica. Am dus si eu.

Last edit: nu s-au plantat 2 mil. de copaci, ca in Macedonia (LINK) dar 4000 tot s-au plantat 

link la Dan Dumitrescu (cel VERDE)

 

“I am the Lizard King. I can do Anything!!!” (Jim Morrison) Publicat de John McGogoo aKa johnnyKid