Rabinul si Talmudul

Babylonian Talmud

Un tânăr bate la ușa unui mare savant în Talmud.
– Rabbi, vreau să studiez Talmud-ul.
– Vorbești aramaică?
– Nu.
– Ebraică?
– Nu.
– Ai studiat vreodată Torah?
– Nu, Rabbi, dar am absolvit Harvard cu summa cum laude în filosofie și mi-am luat doctoratul la Yale. Aș dori să-mi completez educația cu puțin Talmud.
– Mă-ndoiesc că ești pregătit pentru Talmud. Este cea mai cuprinzătoare și adâncă dintre cărți. Dacă dorești, te voi testa în domeniul logicii iar dacă treci testul, te voi învăța Talmud-ul.
– Bine. Sunt foarte bine pregătit în domeniul logicii.
– Prima întrebare: doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Spărgătorul cu fața murdară.
– Greșit. Cel cu fața curată. Fii atent la logică. Spărgătorul cu fața murdară se uită la cel cu fața curată și se gândește că fața lui e curată. Cel cu fața curată se uită la cel cu fața murdară și se gândește că fața lui e murdară. Așadar, cel cu fața curată se spală.
– Foarte isteț. O altă întrebare, te rog.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Am stablit asta. Spărgătorul cu fața curată se spală.
– Greșit. Amândoi se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Așadar, spărgătorul cu fața curată se spală. Când cel cu fața murdară îl vede spălându-se, își dă seama că și fața lui trebuie să fie murdară. Așadar, amândoi se spală.
– Nu m-am gândit la asta. Te rog, încă o întrebare.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Ei bine, știm că amândoi se spală.
– Greșit. Nici unul nu se spală. Fii atent la logică. Cel cu fața murdară crede că fața lui e curată. Cel cu fața curată crede că fața lui e murdară. Dar când cel cu fața curată nu se obosește să se spele, nici el nu se spală. Prin urmare, nici unul nu se spală. După cum vezi, nu ești pregătit pentru Talmud.
– Rabbi, te rog, mai supune-mă unui test.
– Doi spărgători coboară printr-un coș. Unul dintre ei iese cu fața curată, celălalt cu fața murdară. Care dintre ei își spală fața?
– Nici unul!
– Greșit. Poate acum vei recunoaște de ce nici Harvard nici Yale nu te pot pregăti pentru Talmud. Spune-mi, cum este posibl ca doi bărbați să coboare prin acelaș horn iar unul iese cu fața curată în timp ce celălalt are fața murdară?
– Dar tocmai mi-ai dat patru răspunsuri contradictorii la aceeași întrebare. E imposibil!

– Nu, fiule, acesta-i Talmud-ul.

sursa foto: ourladyisgod.com

citita pe perete la Emanuel-Bogdan Bobic