Apocalypse Now

bscap001

bscap001Pot spune ca am vazut un film excelent. Faptul ca dupa 30 de ani [filmul a fost lansat pe 15 August 1979] a fost socotit cel mai bun film de razboi facut pana acum m-a intrigat. Credeam ca Platoon regizat de Oliver Stone ramane cel mai bun film iar Schindler’s List al doilea. iata ca m-am inselat. Am inceput sa ma uit la filmul lui Copola Apocalypse Now cu scepticism insa m-a lasat cu gura cascata. Martin Sheen face un rol de exceptie fapt care mi-a demopnstrat ca fiul sau  Charlie Sheen a jucat pe masura tatalui in filmul rival Platoon.

Martin Sheen joca rolul unui capitan – Benjamin L. Willard – trimis in Cambodgia sa il lichideze pe un ofiter american care trecuse de orice limita: Colonelul Walter E. Kurtz interpretat de Marlon Brando.

Desi colonelul apare abia la sfaristul filmului prezenta sa se face simtita pe tot parcursul filmului. Colonel la doar 38 de ani acesta are ocazia sa avanseze in marele Stat Major al US Army dar refuza si se intoarce in Vietnam.  Lichideaza cu sange rece 2 barbati si o femeie vietnamezi pe care ii suspectase ca erau agenti dubli. Dupa moartea acestora scurgerile de informatii din sectorul colonelului sunt zero “dovada ca lichidase pe cine trebuia” insa ofiterii din armata SUA se dezic de actiunile sale.

Capitanul Willard  fusese lasat la vatra dar ceruse si el cu insistenta inca o misiune. Accepta misiunea si pleaca cu o barca pe raul Nha Trang. Drumul nu este lipsit de peripetii: in timp ca cauta mago prin padure sunt atacati de un tigru, apoi un colonel, comandantul unei unitati de elicoptere ataca un sat distruge toate fortele vietnamezilor nu doar pentru a-i permite lui Willard si camarazilor sai sa mearga mai departe pe rau ci pentru a-l vedea cum face surf sub ploaia de bombe si gloante pe unul din insotitorii capitanului. Se despart de colonoel nu inainte de a-i fura acestuia placa de surf.

In susul raului ajuns pe rand la un pluton unde se organiza un spectacol pe o scena plutitoare unde vin sa danseze cateva fete alese miss PlayBoy. Dansul fetelor se sfarseste cu o bataie generala dar acestea reusesc sa scape cu elicopterul.
Apocalipse now
Intalnesc mai apoi ultimii francezi care ramasesera in Vietnam, care luptau  inarmati pana in dinti purtand uniforme militare, dar care seara, in conacul lor mancau imbracati in tinute de seara, acompaniati de acordeon. Discutau  aprins politica se certau si ii pun capitanului in mod obsesiv intrebarea ” de ce voi americanii nu ati invata nimic de la noi francezii? am pierdut in Indochina si Algeria acum in Vietnam voi americanii ne-ati luat locul si veti pierde voi“.

Urca in continuare pe rau, trag la un tarm  unde zaresc niste corturi americane, si prin ploaie descopera un pluton lipsit de comandanti, debusolati, si, surpriza, intr-un cort fetele de la Playboy pe care impresarul le “imprumuta” pentru doua ore in schimbul a doua canistre de benzina. Intr-un ultim bastion american primeste un plic unde afla ca un ofiter fusese trimis si el cu aceeasi misiune dar acesta sfarsise prin a se alatura lui Kurtz.

Ajuns in Cambodgia dupa ce pierde doi din oameni, Willard se intalneste in sfarsit cu colonelul Kurtz intr-un templu inconjurat de sute cambodgieni care il ascultau orbeste. Templul arata precum Infernul lui Dante: in copaci atarna maini si picioare, pe jos te impedici de capete si trupuri hacuite sunt imprastiate peste tot.
Tinut o perioada prizonier, Willard este lasat liber dupa ce colonelul ii arunca in poala capul “Bucatarului” unul din insotitorii sai care incercase sa contacteze baza americana cerand  un bombartament conform dorintei lui Willard.
Acesta se decide in cele din urma sa respecte ordinul de al ucide oe colonel:

“Or să mă facă maior pentru asta…si nici măcar nu mai|eram în armata lor futută. Toată lumea vroia să o fac…el mai mult decât toti. Mă simteam ca si cum el era acolo sus…asteptând să-i iau durerea. Vroia doar să ies ca un soldat…Să stau în picioare. Nu ca vreun renegat răpciugos si pierdut. Până si jungla îl vroia mort…

Coloana sonora a filmului debuteaza cu The End a lui The Doors, si continua cu piese de referinta din Rock-ul anilor 60-70: The Rolling Stones, Leonard Lee si Dale Hawkins.

Distributie [Cinemax]

Descriere IMDB

Trailer:
httpv://www.youtube.com/watch?v=Tt0xxAMTp8M