Calusul. Mici explicatii

calusul

Calusul. Obicei vechi cu origini pagane care se pierde in negura timpului, ritualic. Ritualul Calusului are loc în săptămâna dinaintea Rusaliilor, si are un rol tamaduitor.

calusul
Incerc sa imi amintesc cat mai multe despre acest obicei dar din pacate in perioada comunista obiceiul a fost pervertit iar dansul pus in slujba Cantarii Romaniei.

  • Toata lumea ii spune simplu Calusul sau ” joaca Calusul” [cacofonie cu siguranta acceptata de Academia Romana]. Putin stiu insa ca se compune din doua dansuri distincte: Craitele si Floricica. Prin Craite sunt invocate zeitati pagane [Ielele] care insanatosesc un bolnav inchipuit. Floricica se joaca dupa ce bolnavul a fost vindecat si se sarbatoreste vindecarea acestuia…
  • Jocul este unul rapid si frumos. Din nefericire in ultimii ani a fost scoasa in evidenta doar latura coregrafica, artistica a dansului si mai putin semnificatia lui

E un pic ciudat pt ca strainii apreciaza acest dans si spun despre el ca este ” fastest dance in the world”.

httpv://www.youtube.com/watch?v=OMgEl8mrzYQ&NR=1

Partea pozitiva este ca nu toti privesc doar jocul in sine dupa cum se poate vedea intr-un film facut de UNESCO si postat pe youtube care lsaa deoparta corgrafia si scoate in evidenta ritualul.

si, o filmare fara sonor. imaginile sunt insa de nepretuit.

http://www.youtube.com/watch?v=hTwuCN–eYI&feature=related

Mai stie cineva mai multe?