De ce NU trebuie gratiat Gica Popescu

gică popescu

gică-popescuCondamnarea managerilor din fotbal a avut doua efecte perverse [nu va gantdti la prostii, este o sintagma sociologica] 1-  cresterea increderii in justitie   si 2- un val de simpatie cu unul dintre cei mai  iubiti fotbalisti romani: Gica Popescu.

Atat Ponta cat si Antonescu, da nu nu doar ei au semnat o petitie online prin care cere presedintelui Basescu gratierea  fostului fotbalist, considerand ca actul de justitie a fost infaptuit prin condamnarea acestuia .

Ziaristi, bloggeri dar si oameni obisnuiti au reactionat si au cerut  ca acesta sa nu fie gratiat.

Desi l-am admirat pe fostul capitan al Barcelonei pentru performantele sale consider ca gratierea ar crea un precedent periculos pentru functionarea justitiei, si asa fragila, in Romania.

1- deoarece printre semnatari se regasesc lideri politici si de opinie populatia ar avea convingerea ca justitia este in continuare politizata.

2- judecatorii onesti, stiind ca pedepsele date de ei  ajung sa fie anulate de vointa politicienilor, vor largi cercul magistratilor corupti.

3- As vrea sa vin cu un exemplu de justitie, e drept in America, cu o vedeta care a comis   evaziune fiscala: actorul Wesley SnipesA primit, in 2008, 3 ani de inchisoare cu executare si in 2010 a inceput sa isi ispaseasca pedeapsa. Nimeni nu a facut petitii pentru eliberarea sa.

4- Gica Popescu NU a pledat vinovat, nu si-a recunoscut vina si ca atare, nu a putut sa beneficieze de o pedepsa cu supendare. El a sperat pana in ultima clipa, ca si ceilalti, ca va scapa de inchisoare.

In incheireie as vrea sa mentionez faptul ca Gica Popescu a anuntat sa isi va executa in intregime pedeapsa si ca nu va face cerere de gratiere.