Despre pensiile nesimtite

lei noi

lei noiIn urma cu un an sau doi, am pierdut notiunea timpului, se vorbea de o nou grila de salarizare si de incercarea de a alinia pensiile cu salariile, de pensii si salarii nesimtite.

Mos Califar scrie azi un post in care se ia de cordaciul Romanitei Iovan. In care il ataca destul de dur pentru ca aceste declara ca are doar 2000 RON pensie.

Mi-am adus aminte de o discutie de pe vremea in care se tot vorbea de grila aia de salarizare. O buna amica cu care am jucat Lineage 2, vazandu-ma nedumerit mi-a explicat:

” de acord ca toti sa aveam un salariu similar studiilor noastre. Si eu si un ofiter de politie avem studii superioare. Insa el isi risca viata zilnic pe cand eu stau si fac regie, proiecte. Asadar e normal ca el sa fie platit mai bine.”

Asa ca Mos Califar nu are dreptate pe deplin cand il ataca pe Iovan. Ca pilot a avut mai multe riscuri decat altii. E firesc sa aibe o pensie mai mare. Nu cred ca problema se pune ca el are pensia mare ci ca ceilati o au mica. De ce? Asta e o alta problema. Fiecare a cotizat la fondul de pensii in functie de cat a castigat sau in functie de cat a avut trecut pe cartea de munca, asta ca sa fim sinceri. Problema  care fute romania este ca de 20 de ani am avut un sistem de colectare a taxelor care mai mult a descurajat atat pe angajator cat si pe angajat sa plateasca taxele la fondul de pensii si nu numai.

Sistemul asta coercitiv de colectare a taxelor nu este unul bun. Da, am mai spus, oamenii nu vor plati taxe de bunavoie nicaieri in lume atata timp cat ei vad ca in schimbul acestor taxe nu primesc nimic. Exceptia care confirma regula este Suedia. Unde sistemul ala, blama de unuii, functioneaza totusi.
Imbraca-te cu Originals.ro