Intelectuali cu capu’n carti si romania reala

romania nori

romania nori

Din cand in cand ceva ma scoate din starea confortabila de parazit si ma face sa o iau razna pe aratura… este vorba de intelectualii din romania  si la nervii pe care acestia mi-i fac.

Ana Birchall si-a deschis blogul pentru guest posturi. Nu sunt platitie ca poate ma bagam si eu. Glumeam. Sper ca Ana nu s-a suparat. Am citit la ea pe blog un guest post scris de Bibliotecaru, un blogger pe care il citesc din cand in gand si imi place felul sau de a-si etala opiniile.  In postul, pardon, guest post-ul respectiv Bibliotecaru, un intelectual cu capu’ in carti dar departe de romania reala,  face apologia invatamantului particular plecand ca si Platon sau Aristotel de la “ce ar trebui sa fie”. Chestie pe care Machiavelli ne-a scos-o din cap si a zis ca politica se face plecand de la “ceea ce este“.

Problema abordata de distinsul blogger si comentator pe alte bloguri este cea a reducerii personalului din invatamantul de stat. Dca nu ati aflat inca din invatamant sunt dati afara suplinitorii. Adica aia care fie nu au studii superioare, fie le-a fost lene sa dea examen pentru postul de profesor intruct ei spera, ca multi alti colegi de breasla, ca nu vor face multi pureci in invatamantul romanesc ci vor emigra in alta tari unde vor spala  vase sau parbrize dar vor trai omeneste.

Citesc zilnic editoriale, analize si de cca 2 ani bloguri.  Mai rar in ultimii ani citesc  carti… Catodata am impresia ca unii [destul de multi] din ce ce scriu/vorbesc [ziare, tv, radio, internet] habar nu au pe ce lume traiesc…

Domnule Bibliotecar!  Imi pace nickname-ul tau poate si pt ca pana in 1989, in lipsa de altceva, luam de la biblioteca cate 4 carti la 2-3 zile pe care le devoram. Daca nu ai aflat deja iti spun ce se in China unde invatamantul nu mai este gratuit: creste analfabetismul. Alarmant…

Cum dracu sa faci bro 90% din  invatamant privat in romania? Ori nu ai mers la magazin in 2010 fiindca ai taiat porcul la tara si nu mananci multa paine, ori ai atat de multi bani incat nu realizezi ca de 4 zile lumea romanului de rand s-a schimbat. In rau.
In ultimele 4 zile preturile la alimentele de baza au sarit in sus. Carnea a crescut cu 50%.m piinea cu cca 15%.
Tigarile [da stiu, sunt un viciu… asa e moda acum sa spui], au crescut cu cca 12%. Mai vrei exemple? Da… Si eu credeam ca sunt de ajuns. Mai ales ca documentarea e usor de facut.

Si, desi mi-a placut Platon, sunt totusi un individ inclinat spre real politik. Asa ca plecam de la ceea ce este:
Sa presupunem ca este o familie care are un sigur copil unde doar tatal castiga 8 mil/luna [800 RON]… Stau la bloc si intretinerea pe timpul iernii ajunge la cca 3 mil. Unui om normal ii trebuie minim 15 RON ca sa manance macar de 2 ori/zi. Un copil sa zicem ca si el are nevoie de 10 RON. Deci 40 RON/zi dau parintii pe mancare…
Crezi ca familia aia si-ar permite sa dea copilul la o scoala privata? Aud?

Ti-am prezentat un caz fericit. Stii de ce? Pentru ca sunt mii de familii care au nu un copil ci minim doi.

Crezi ca la noi o sa fie diferit fata de China?
AR TREBUI SA TINEM CU DINTII DE INVATAMANTUL DE STAT PENTRU A NU AJUNGE O NATIE DE IMBECILI.
Da. Invatamantul de stat de la noi are foarte multe hibe. Unii spun ca se bazeaza prea mult pe memorare si mai putin pe imaginatie, creatie…  Nu ma pot pronunta in acest moment. Probabil am sa o fac intr-un post viitor.

Sa revin insa la suplinitorii de care zicea Basescu [m$#@  ba pe anu’ asta!]. Stii unde sunt cei mai mult suplinitori? In mediul rural. Da. Exact in mediul de unde copii nu ajung in facultati. Dupa ce ca au parte de profesori prosti, acum nu ii vor mai avea deloc. Tipic romanesc: in loc sa repari mai repede darami si nu pui nimic in loc.
Bibliotecarule, nu fi ofensat de textul meu. Oricum el nu are nici o valoare si nu va influenta cu nimic deciziile politrucilor. But, Wake up man!
Traim in romania si nimic nu se va intampla bun in urmatoarea suta de ani. Lasa proiectele de schimbare ale tarii pe mana celor care au insfacat fraiele puterii in ultimii 20 de ani. Tu, mergi in biblioteca si stai in lumea ta.

Trust me. Is better there…

PS: Boc: sa te bag in p%$#@ ma-ti de pitic cretin !