Guest post: Katthemmet
Katthemmet inseamna in suedeza Casa de Pisici.
Eu lucrez ca voluntar la Katthemmet de mai bine de 6 luni. Spre uimirea prietenilor mei romani care spun ca nu ar strange rahati de pisica fara sa fie platititi. Prietenii mei suedezi inteleg.
Katthemmet e un ONG care se ocupa cu salvarea si plasarea spre adoptie a celor 20.000 – 30.000 de pisici abandonate in zona Stockholmului.
Intrucat animalele abandonate intra si sub jurisdictia politiei cu care noi colaboram… si nu exista problema cainilor comunitari, singure nevoie de ajutor sunt pisicile .
Si eu am strans caini si pisici de pe strada in Romania. Aici in schimb binevoitorii s-au organizat in asociatii care functioneaza exclusiv pe baza de donatii si numai noi, Stokholms Katthem gasim stapani la 500-700 de pisici in fiecare an. Putin se poate spune dar, nu suntem singurul azil de animale.
Katthemmet are 3 angajati si in medie 50 – 70 de pisici care isi asteapta stapanul. Unele dintre ele sunt plasate in akuthem – familii care le tin o perioada de timp pana se insanatosesc, pana se obisnuiesc cu oamenii, unele sunt adoptate din akuthem, altele se intorc in katthemmet unde e mai usor ca cineva sa le adopte.
Fiind multe animale in acelasi spatiu inchis igiena este extrem de importanta pentru noi care lucram acolo si pentru ele care sunt totusi intr-un mediu necorespunzator. Astfel incat ne organizam….
Fiecare voluntar face un curs de ingrijire a animalelor … m-am trezit brusc ca am facut un curs de … comportamentul pisicilor salbatice, igiena pisicii sau carantina la Katthemmet.
Munca de dimineata e facuta de angajati. Munca de seara e facuta de voluntari. Kathemmetul e impartit in mai multe sectoare… pe culori … Verde – pentru pisici cu un comportament stabil, sunt domestice si pot fi adoptate imediat, albastru – pentru pisici care au avut un stapan sau au mai fost pe katthemmet, rosu – pentru pisici care sunt in curs de domesticire si galben – pisici agresive, nesociabile. Mai avem carantina cu pisici care abia afost aduse si trebuiesc castrate, vaccinate, tatuate si nu pot intra in contact cu cele care sunt deja in Katthemmet, pot fi bolnave de exemplu. In medie sunt 6- 8 voluntari pe fiecare pass, avem un responsabil care are grija ca totul sa fie in ordine si ne organizeaza. Fiecare isi alege un sector si incepe sa faca curat in custi, sa curete nisipul, sa schimbe apa si sa stea un pic cu fiecare animal. Pentru ca pisicile chiar daca sunt semi domesticite au totusi nevoie de afectiune.
Paturile pe care stau sunt spalate o data la cateva zile, jucariile, “mobila ” lor de care isi ascut ghearele sunt curatate si dezinfectate.
Trei zile pe saptamana si o data pe luna la KaffeKatt… vindem pisici. Adica vin cei care ar dori sa adopte un animal si in functie de comportamentul animalului ne adunam si decidem da putem sa dam pisica sau nu.
Cumparatorul acopera costurile castrarii, vaccinarii si mancarii pisicii. In cazul in care vrea sa abandoneze animalul e rugat sa il aduca inapoi. O sa ii gasim o alta casa. Cumparatorul e obligat sa vina si sa vada animalul de macar 2 ori inainte de a-l lua acasa, pentru a se obisnui cu el, de 4 ori in cazul pisicilor salbatice sau care au trait mai mult in salbaticie.
Tryggve de exemplu a fost luat de la un dependent de droguri, era ars cu tigara pe cap si plin de raie. Politia a intervenit l-a adus la noi. Acum Tryggve e bine. Si nu cred ca ar mai merita a doua oara aceeasi soarta. Incercam sa ne asiguram pe cat posibil ca animalul a ajuns intr-un spatiu sigur.
Ca sa putem avea un numar cat mai mare de adoptii avem o pagina web pe care multa lume se uita si de obicei cam stie cine pe cine ar lua. www.katthemmet.nu.
Pe pagina se vede cine si ce face…daca dati click pe vuxna katter på katthemmer se vede toata gasca vesela.
Pe solkatter sunt povestile celor care au deja o casa.
Pe unele nu prea le vrea nimeni, ce e drept au si probleme mari de socializare.
Pagina de web e coordonata de Margit care mai noi a deschis si un canal pe youtube. http://www.youtube.com/user/margitvieri
Si Katthemmet functioneaza asa de ani buni. Fara foarte multi bani, organizand vanzari de haine second hand de exemplu pe care toti le donam, cu sponsorizari mici de la Royal Canin si cu multa bunavointa.
Si e o mica comunitate in care toata lumea se stie cu toata lumea si vin si pleaca pisici. De fiecare data cand ma intalnesc cu fetele radem si spunem ca am venit sa ne luam doza de umanitate. Cred ca sunt singura romanca care a trecut pe acolo. Nu, a mai fost o domnisoara veterinar care a renuntat.
Eu cred ca toate teoriile emise de analistii nostrii politici referitoare la societatea civila se reduc practic la un lucru simplu…sa iti pese. Si sa fii capabil sa te organizezi in directia in care tu crezi ca poti sa iti aduci aportul in societate.
Cred ca puzderia de ONG-uri care incearca sa apara in lumina publica in Romania sau care emit teorii referitoare la teorii sunt absolut inutile.
Pentru ca daca iti pasa nu cred ca e nevoie de Andreea Marin care sa faca maratoane caritabile si sa stranga bani pentru nevoiasi. Noi nu avem nici o Andreea Marin si nici un VIP care sa ne sustina si functionam. Si toti venim din medii diferite dar pornim de la ideea ca zilnic avem cativa timpi morti pe care putem sa ii folosim altfel.
Iar eu sunt constienta ca daca nu ma duc intr-o zi la pass-ul meu sau nu sun din timp ca sa ma inlocuiasca cineva, animalul respectiv are nevoie de mine.
Eu fac asta pentru ca simt ca asta e aportul pe care eu pot sa mi-l aduc intr-o societate care imi ofera bineinteles in schimbul taxelor platite, scoala gratuita, cursuri de limba gratuite si un nivel de welfare pe care nu cred ca il am in Romania.
Iar eu cred ca se poate extinde conceptul la multe din problemele de care ne plangem zilnic de la cainii abandonati pana la copiii strazii sau cei din orfelinate.
Si eu am fost muscata si zgariata, am stat in soare sa vand carti vechi sau dvd-uri la vanzarile pe care le facem. Dar simt ca e un lucuru bun pe care il fac pentru mine. Unii din prietenii mei au infiintat grupuri de sustinere, unii lucreaza la Lugna Gatan – care e un grup care incearca sa ii linisteasca pe tinerii alcoolizati si zurbagii care se distreaza sambata noaptea. Altii lucreaza la Kvinnofridlinjen – pentru femei abuzate altii au infiintat o linie telefonica gratuita unde fetele care se intorc singure noaptea acasa de la petreceri pot suna si vorbi cu cineva pana ajung acasa… in cazul in care se simt in nesiguranta.
Eu asa vad societatea civila chiar daca nici aici lucrurile nu sunt perfecte.
httpv://www.youtube.com/watch?v=f4e3LaAUuvM