Pin-up Girls, mai mult decat o trupa: Un concept

La scurt timp dupa ce a lansat  piesa Pe cuvant” – Shift feat Kamara&DO-RE-MI,  compania Sprintmedia revine cu o noua trupa pe scena: Pin-Up  Girls [compusa din Silvia si Angi, fostele componente ale trupei Bordo] si piesa You o melodie din anii ’50 prin care cele doua fete doresca sa aduca un omagiu unor nume celebre in lumea intreaga si un omagiu unor generatii.

Trebuie sa recunosc faptul ca nume trupei nu mi-a spus nimic initial. Marius China mi-a dat cateva informatii insa  Wikipedia – la care apelam aproape  totii in momentele in care suntem nedumeriti mi-a linistit neuronul trist si rusinat ca nu avea habar de ce semnifica pin-up girl. Spre suprirndea lui, neuronul avea destule cunostinte referitoare la aceasta problema insa… nu stia ca stie…

Asa cum am spus in titlul, Pin-up Girls nu este doar un nume de trupa ci reprezinta un intreg concept care traverseaza cam 100 de ani. Ce sunt pin-up girls? In primul rand sunt caracterizate de faptul ca sunt populare. Numele lor este cunoscut de o masa larga a populatiei. Ele pot fi modele, actrite, cantarete, dasatoare sau toate acestea la un loc.  Nu in ultimul rand , desi nu cred ca trebuie mentionat,  pin-up girls sunt sexy, provocatoare si, mai ales, au generat si inca genereaza diverse reactii in societate. Poti fi in acelas timp blamate si adorate.

Nume precum Vilma Bánky sau Gloria Swanson intre anii 1910-1920 nu mi-au sus nimic. Situatia incepsa sa se schimbe insa incepand cu anii 30 cand am descoperit printre Pin-up Girls nume precum Greta Garbo si Ginger Rogers [partenera lui Fred Astaire pentru cei care nu stiu].

trupa pin-up girls
Trupa Pin-Up girls

 

In perioada celui de-al doilea razboi mondial Bette Davis si Ingrid Bergman sunt  nume mai cunoscut insa cea mai celebra Pin-up Girl din acei ani este Betty Grable. Soldatii, din ambele tabere aveau fotografia ei in portofel – probabil nu degeaba si-a asigurat picioarele pentru suma de 1 mil. dolari – imensa pentru acea vreme.

Sfarsitul razboiului a permis o serie de schimbari in societate. Emanciparea femeilor inceputa in anii ’50 este probabil una din revolutiile la nivel modial despre care se cunosc foarte putine lucruri dar care s-au facut simtite pana in zilele noastre.

In lista cu pin-up girls din anii ’50 gasim numele sonore si arhicunoscute precum Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Sophia Loren sau Gina Lollobrigida. Cunoscatorii afirma ca anii ’50 au fost apogeul conceptului “pin-up girl”

Au urmat apoi in deceniul urmator Ursula Andress si Claudia Cardinale, in anii ’70 Raquel Welch si Jacqueline Bisset; Samantha Fox in anii 80. In anii ’90 se fac remarcate ca pin-up girl: Linda Evangelista; Cindy Crawford; Claudia Schiffer; Carmen Electra la vederea carrora multi dintre colegii mei de generatie si nu numai suspinau…

 

Intre 2000 si 2010 s-au facut remarcate Heidi Van Horne si Masuimi Max insa de data aceasta se observa o schimbare destule de mare fata de ceea ce insemna la origini pin-up girl.

 

So… dupa aceasta introducere, cam lunga vor spune unii, sa dam drumul la piesa:

Pin-Up  Girls – You

httpv://www.youtube.com/watch?v=ZuUMYTA6Gyc

===========

pin up girls 6

===========

pin up girls4

===========

pin up girls5

One thought on “Pin-up Girls, mai mult decat o trupa: Un concept

Comments are closed.