Bombele de presa…

ziar

Asa se numesc in limbajul PR-istilor stirile menite sa rastoarne o situatie. au fost multe bombe de presa in acesti 17 ani de democratie. ma refer insa doar la ultima. Stirea din Ziua lansata de Civic Media care arata asocierea lui Tziarariceanu cu un fost (actual?) spion maghiar. Pentru ca acesta stire l-a pornit rau pe Vadim impotriva premierului. Iata ca inamicul lui Basescu ii face acestuia jocul. PRM va vota motiunea de cenzura.

Basescu nu are decat sa se felicite singur: jocurile i-au fost facute culmea nu de aliatii politici ci chiar de adversarii sai. Civic media este un adevrsar al rpesedintelui Basescu. Ziarul Ziua la fel. Sa nu mai vorbim de PRM. “Divide et impera” celebrul dicton latin isi arata inca o data valabilitatea. Celalat “paine si circ” il vedem zilinic si nu mai e nevoie sa il amintim decat in treacat. intrebarea mea este insa alta. Cine se afla in spatele presedintelui Basescu? cine a lansata acesta stire? In primul rand stirea a fost scoase de la praf din arhivele serviciilor secrete. cine si-ar fi amintit brusc de faptul ca asociatul lui Tariceau a fost retras acum 20 de ani din Romania pt ca era spion maghiar? cei care au lansat acesta stire sunt insa profesionisti in PR aka manipulare. In fond acesta este rolul PR-ului: de a manipula masele, de a crea evenimente prin care poate sa zeifice un produs (in cazul de fata detergentul Basescu) sau sa il demonizeze (Tariceanu). Lumea va compara cei doi detergenti si desi sunt convinsi ca nu este mai bun detregentul basescu vor opta pentu acesta intrucat celalat nu poate sa isi curete propriile pete de pe ambalaj.

Ca tentativa de PR-ist ce sunt nu pot decat sa apreciez lovitura data de ceilalti profesionisti. Ca cetatean imi e scarba insa de faptul ca in lupta politica nu exsiat un duel al valorilor si ideilor adversarilor. Loviturile marsave carcterizeaz nu o lupta politca ci una pentru scaun si ciolan.

Geoana poate sa doarma linistit. Chiar daca o parte din parlamentarii PSD vor vota impotriva motiunii, parlamentarii lui vadim sunt mult mai disciplinati si vor vota asa cum cere presedintele lor. Motiunea o sa treca in aceste conditii. sa vedem insa ce partide vor forma noul guvern. PSD si PRM cad din calculele lui Basescu. Insa v-a trece un alt guvern? va avea majoritate? Tariceanu are si el partizani puternici printre parlamentarii sai si nu toti vor vota noul guvern chiar daca printre ministrii sai vor unii sunt membrii PNL.

Toata lumea o sa fie fericita mai putin Tariceanu. Pentru ca astfel stand lucrurile acesta poate sa piarda si sefia partidului. Nu il cred pe Tariceanu capabil de spionaj in favoarea Ungariei. Pentru ca Tariceanu este un exponent al capitalismului autohton. A facut afaceri profitabile fara sa il intereseze cine sunt partenerii sai. Nu este singurul. Ce alegem sa condamnam? Pe tariceanu care face afaceri (cu ce au daunat acestea statului roman???) cu un maghiar (nu ne vindem tara!) sau pe romanii care de ani de zile fura linistiti fara sa le pese de mare masa aflata in stare critica?
grea intrebare… dar si mai greu raspunsul…