Candidatul Crin Antonescu – Analiza

Am facut o analiza SWOT candidatului la alegerile prezidentiale Mircea Geoana. Voi incerca in acest post sa fac o analiza SWOT lui Crin Antonescu.crin_antonescu_21

ANALIZA SITUATIEI
Crin Antonescu a fost ales presedinte al PNL in 20 martie 2009 castigand in fata fostului premier Calin Popescu Tariceanu – penalizat pentru faptul ca nu a dorit sa participe la guvernare. Traseul sau politic nu a fost unul exploziv. Pana la acesta alegere in functia de presedinte Crin Antonescu a urcat incet dar sigur in ierarhia de partid. In schimb, competitia pentru sefia partidului nu s-a derulat pe parcursul a luni intregi de campanie precum a vot in cazul Obama – Clinton care s-au confruntat pentru a obtine dreptul de a candida din partea democratilor la alegerile perzidentiale, ci a durat  mai putin de o luna.

STRONG – PUNCTE FORTE

Este relativ tanar si nu a putut sa fie acuzat de nici un act de coruptie pana in acest moment, numele sau nefiind asociat cu cel al lui Patriciu – perceput ca eminenta cenusie a liberalilor. Declaratia sa de avere este cea mai scurta. Decizia lui Tariceanu de  a nu participa la guvernare a fost cat se poate de benefica: actualul guvern, girat de presedintele Basescu, se confrunta cu greve, cu proteste, cu atacurile din partea presei  si chiar si atunci cand nu sunt adresate in imod direct la adresa actualului presedinte, orice acuza adusa guvernului Boc il atinge si pe Basescu, fapt care duce la scaderea acestuia in sondaje.  Astfel, culmea ironiei, Crin Antonecu beneficiaza de un punct forte prin faptul ca Tariceanu a preferat sa mearga in opozitie – fapt pentru care a fost criticat de Antonescu! Principalul sau punct forte este discursul. Presedintele PNL ar un discurs care prinde la public, atrage atentia si reuseste sa mobilizeze .

WEAKNESS – PUNCTE SLABE
Nu este deloc online. Crin Antonescu, daca vrea sa fie un Obama trebuie sa  intre foarte puternic si in competitia virtuala. Sa nu uitam ca electoratul traditional al PNL este situat in marile orase, orase care  au acces la internet. Nu ii cere nimeni sa isi faca un blog si sa scrie pe el precum multi politicieni de la noi insa are nevoie de un site al carui content sa intruneasca conditiile web 2.0 . Mai mult chiar si site-ul PNL are nevoie de  mari modificari.

Crin Antonescu s-a bucurat de sprijinul lui Ludovic Orban pentru a ajunge in fruntea PNL. Zilele acestea a aparut insa un zvon in presa iar Crin nu l-a negat ba chiar a lasat sa se inteleaga ca este de acord cu aceasta propunere: Tariceanu sa fie noul premier in cazul in care  el ajunge presedinte  si exista posibilitatea de a se va forma o alta coalitie guvernamentala (care?). Exista riscul ca adeptii lui Ludovic Orban se se simta tradati. Insa  daca punem in balanta gruparea Tariceanu si gruparea Orban cred ca in randul liberalilor activist si simpatizantilor liberali va conta destul de mult un duet Antonescu-Tariceanu.

OPPORTUNITIES – OPORTUNITATI

– Alianta dintre PD-L si PSD este cea mai mare oportunitate atat pentru cadidatul de care vorbim deoarece il va ajuta sa isi construiasca un discurs impotriva celor doi contracanditati (spre deosebire de Basescu si Geoana care vor trebui sa se menajeze). Dar si ruperea acestei aliante are avantajele ei: este clar ca Geoana il va ataca tot pe Basescu cautand insa sa ajunga el insusi in turul doi. Orice relatia v-a exista intre PDL si PSD trebuie speculata.

Faptul ca este tanar il poate transforma intr-un Obama al Romaniei cu conditia sa fie cat mai mult prezent intre oameni. Nu ma refer doar la ingramadeli precum cea de la Sambra oilor. Are nevoie sa fie prezent la evenimente importante din viata societatii si comunitatilor locale.

THREATS – AMENINTARI

Principala amenintarea a lui Crin Antonescu este nu Basescu, asupra caruia isi indreapta atacurile ci Mircea Geoana. Miscarile facut de acesta pana acum pe scena politia, atat in interioriul propriului sau paritd cat si ion relatia  cu alte partide arata ca a invatat ceva in perioada cat a  fost diplomat. In opozitie a sustinut PNL-ul, a initiat procedura de demitere a lui Traian Basescu pentru ca apoi sa meraga impreuna la guvernare. Dealtefel se pare ca specialstii in imagine l-au sfatuit pe Mircea Geoana sa meaga alaturi de Basescu (edit la intalniri cu alegatorii si in apariile TV). Se explica astfel faptul cresterii acestuia si scaderii lui Basescu:  se produce un transfer de imagine de la presedintele tarii la candidatul Geoana. Crin Antonescu a ramas de 2 luni la cca 20%. Si, astfel avem cea mai mare amenintare: s-ar putea sa se transforme el insusi intr-un candidat iepure dar nu in sprijinul lui Basescu ci in sprijinul lui Geoana. Problema pe care trebuie sa si-o puna Crin Antonescu  incepand din acest moment  este aceea a cresterii in sondaje si  intrarea in turul 2 al alegerilor.

7 thoughts on “Candidatul Crin Antonescu – Analiza

 1. Intradevar presedintele PNL ar un discurs care prinde la public, atrage atentia si reuseste sa mobilizeze , dar cand incepe discursul uita sa-l mai si termine .  :P

  Dupa parerea mea discursurile de tipul celor pe care le tine Crin Antonescu , sunt bune in mediul academic , si suna bine atunci cand sunt spuse de la tribuna Parlamentului .

  Atunci cand ajungi printre oameni , trebuie sa te comporti ca Ion Iliescu sau Traian Basescu , altfel nici dracu’ nu te baga in seama .

  Apropierea de imaginea lui Dinu Patriciu face rau PNL-ului si lui Crin Antonescu .

  Ludovic Orban are o fata de betivan plecat dupa ciordeala , nu de politician responsabil , mai ales ca l-a aparat pana in panzele albe pe Florea Geica .

  Cred ca ai vrut sa scrii ca siteul PNL are nevoie de mari schimbari ,  in loc de  are nevoie de mari , cat si in relatia  cu alte partide , in loc de cat si ion relatia  cu alte partide  .
  Nu am inteles propozitia ”
  Dealtefel se pare ca specialstii in imagine l-au sfatuit pe Morcea geoana sa meaga alaturi de Basescu. ”

  Nu ai pomenit nimic de faptul CA Crin Antonescu a ramas repetent .

 2. 1- multam pentru vizita si pentru atentionare. am facut corectarile.
  2-  si eu am fost repetent :P asa ca ma solidariez cu el.  dar nu a fsot chiar repetent. s-a insurat si a amanat sa isi de licenta. ceea ce e cu totul altceva.

 3. Crin Antonescu e cea mai buna varianta dintre cei care s-au anuntat. Si aici ma refer si la Basescu care (oficial) nu este inca un candidat.
  Tanar, fara acuzatii care sa planeze asupra lui, prinde foarte bine la cei care gandesc inainte sa voteze. Dar cum majoritatea nu gandeste, nu ii dau prea multe sanse. oricum, presedintele va fi ales de mediul rural, unde PNL nu prea prinde. Sansele ca un nou 2004, in care implicarea urbanului sa fie mare, sa se intample din nou sunt foarte scazute din cauza faptului ca foarte multi sunt dezamagiti de ce le-a adus votul din 2004.
  Totusi, sa speram ca vom avea presedinte pe cel mai bun. :)

 4. @marius, mediul rural are si el televizor, are si el cablu. unele sate au acces la internet. Crin trebuie sa re-casitige electoratul urban al dreptei. ceea ce este destul de greu…

 5. Stimate domn,

  Sugerez un update la acest articol, deoarece intre timp s-a mai miscat cate ceva in campania lui Crin Antonescu. Eu sunt activ in domeniul comunicarii (mai specific, PR) si, ca atare, sunt foarte interesat de latura aceasta a vietii politice (in rest, trebuie sa recunosc, sunt apolitic, daca se poate spune asa :))

  Prin urmare, imi permit sa intervin in ceea ce ati spus (foarte corect la vremea respectiva, de altfel), aducand cateva imbunatatiri expunerii Dvs…

  STRENGTHS
  -are un discurs coerent
  -se arata deschis la comuicare cu alegatorii
  -este un om educat si se poarta ca atare
  -nu intra in polemici compromitatoare
  -problema prezentei online s-a mutat la STRENGTHS, deoarece intre timp domnul Crin Antonescu si-a lansat site si blog de campanie

  WEAKNESSES
  -intrare foarte intarziata in campania electorala propriu-zisa
  -discurs centrat pe Presedintele actual, Basescu
  -reforme nepopuliste

  Cam atat din partea mea. In rest, ati punctat foarte bine oportunitatile si amenintarile de care va beneficia, respectiv cu care se va confrunta presedintele PNL.

  Toate cele bune!

  Radu

 6. asa mai putea sa adaudg la weekness” freza. si-a schimbat freza… cu cine seamana? o sa public fotografia modifcata intr-un post viitor.

Comments are closed.