Editorialele de Luni [8]

ziar

EvZ – Mircea Marian: Cinste turnătorului Roşca S.!

de ani întregi, Roşca Stănescu însuşi se străduieşte să ne explice că el a fost un turnător. Omul s-a oferit să colaboreze şi a lucrat, zice el, din 1973, cu brigada antiteroristă. Documente despre relaţia sa cu Securitatea au apărut în presă în 1992. Dacă ar fi vrut, Roşca Stănescu putea să ne dea la toţi peste bot cu adeverinţa de la CNSAS. Ar fi câştigat, probabil, toate procesele cu cei care şi-au permis să-l facă turnător. Spre cinstea sa – şi o scriu la modul cel mai serios – el a apărut, sâmbătă, la Realitatea TV şi a mărturist nu numai că a fost informatorul Securităţii, dar şi că tot ceea ce a făcut a fost „poliţie politică”

Romania Libera – Dan Cristian Turturica: Romania si Moldova – un destin comun

Statul roman pare hotarat, in sfarsit, sa faca pasi importanti pentru a se apropia de Moldova. Vizita lui Traian Basescu la Chisinau a fost poate cel mai important semnal dat de tara noastra in ultimii 20 de ani ca nu a abandonat gandul ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului au un viitor comun si ca undeva in viitor ar putea ajunge sa traiasca din nou impreuna. Din pacate, prea putini saluta relansarea a ceea ce ar fi trebuit sa fie dintotdeauna proiectul numarul unu al diplomatiei noastre. Foarte multi se indoiesc nu numai de sansele ca el sa devina realitate, ci chiar de necesitatea sa.

Curentul: Tia Serbanescu – Poiana

ziarIarna, toate drumurile partidelor spre propriile congrese trec prin Poiana Braşov: acolo s-a dus dl Geoană să-şi facă pârtie pentru un nou mandat, acolo s-au dus şi PNL şi PD-L să-şi ascută armele. Anterior, de la înălţimea prestigiului său politic de 1%, dl Dan Voiculescu ceruse PSD şi PNL să se unească într-o Alianţă Social-Liberală anti-Băsescu. Ordinul n-a fost aplicat nici de dl Geoană care vrea colaborare dar nu şi un „construct politic“ şi nici de dl Crin Antonescu care e convins că PNL „poate deveni partidul numărul unu“ obţinând peste 30% fără să se cunune oficial cu PSD care speră 40%.

Gandul: Rodica CIOBANU – Spirala minţilor înguste

Pe Emil Boc îl preocupă busola, pe Mircea Geoană, ANI, pe Crin Antonescu, cum să ajungă mai repede la putere. Pe scurt, acestea sunt frământările la zi ale liderilor principalelor partide politice. Nici dacă s-ar lua de mână şi ar desfăşura o spirală a integrării în absolut, pe vârful Parângul Mare, nu ar intra într-o nouă dimensiune, alta decât aceea egoistă şi îngustă. Brainstormingurile din acest weekend, de la Braşov, o dovedesc. Pedeliştii, dacă se adună mai mulţi, nu înseamnă neapărat că sunt mai puternici şi mai creativi.

Adevarul: Ovidiu Nahoi – Naţionalismul „anti“

Avem nevoie de diplomaţi, de oameni de afaceri, de intelectuali vizionari.
Măcar atâta lucru ştim. Naţionalismul „anti” cu ţintă maghiară s-a cam consumat, pe măsură ce România şi Ungaria se integrează în proiectul european. Dar, oare, începem să-l înlocuim cu naţionalismul „anti” îndreptat spre răsărit?
Aflat săptămâna trecută în Republica Moldova, preşedintele Băsescu a afirmat că nu va semna un tratat care să redefinească frontiera cu Moldova. Frumos spus! Ce bine trebuie să se fi simţit naţionaliştii „anti”! Dar vrem, nu vrem, graniţa există. La Washington, afirmaţia a fost înţeleasă ca fiind semnul unor probleme de frontieră la limita de est a NATO. Într‑un interviu acordat vineri pentru „Vocea Americii”, secretarul de stat Hillary Clinton şi-a exprimat îngrijorarea faţă de aceste dispute. Ne foloseşte aceasta în intenţia noastră de a atrage Moldova spre structurile europene? Probabil, nu.

Jurnalul National: Tudor Octavian – Bărbaţii unor soţii celebre

Când soţii femeilor frumoase şi celebre nu-s putrezi de bogaţi şi bătrâni, nu e recomandabil să afli ce-i în sufletul soţiilor. Femeile beneficiază din plin de faima bărbaţilor lor, dar nu cunosc soţi de femei renumite şi preţuite, pentru un talent sau o îndeletnicire onorantă, care să facă din condiţia lor de secunzi o chestiune de mândrie.