La mulţi ani, Majestate!

Majestatea Sa REGELE MIHAI

25, OCT. ZIUA MAJESTATII SALE REGELE MIHAI I DE ROMANIA

UPDATE:

DISCURSUL MAJESTATII SALE, REGELE MIHAI I DE ROMANIA, IN PARLAMENT CU OCAZIA IMPLINIRII VARSTEI DE 90 DE ANI.

10:19 Majestatea Sa Regele Mihai: “Doamnelor si Domnilor senatori si deputati. Sunt mai bine de
60 de ani de cand m-am adresat ultima oara natiunii romane de la tribuna Parlamentului. Am primit cu bucurie si speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului”.

10:19 “Prima noastra datorie este sa ne amintim de toti cei care au murit pentru democratia patriei. Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru. Ultimii 20 de ani au adus democratie, libertati si un inceput de prosperitate”.

10:21 “Oamenii calatoresc, isi consolideaza familiile si viata. Romania a evoluat mult in ultimii 20 ani. Drumul nostrul ireversibil catre Uniunea Europeana si NATO nu ar fi fost posibil fara actiunea pentru libertate si democratie a legislativului romanesc de dupa anului 1989. Politica este o sabie cu doua taisuri. Ea garanteaza democratia daca este practicata in respectul legii, insa poate aduce prejudicii cetateanului daca este practica in dispret”.

10:23 “Tinerii din scoli si universitati, profesorii, militarii si medicii incearca sa-si faca datoria
desi sunt descurajati material. Imi fac datoria fata de institutii precum Academia Romana si Banca Nationala. Sunt mahnit ca dupa doua decenii de revenire la democratie oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare. Romania are nevoie de infrastructura. Autostrazile,
porturile si aeroporturile fac parte din forta noastra ca stat independent. Agricultura nu este un domeniu al trecutului, ci al progresului si viitorului”. 10:24 “Nu m-as putea adresa natiunii fara a vorbi despre familia regala si despre importanta ei in
viata tarii. Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a suveranitatii si independentei noastre. Este o reprezentare a statului in continuitatea lui istorica”.

10:27 “Institutiile democratice nu sunt guvernate doar de legi si de etica, ci si de un simt al datoriei, iubire de tara si compententa. Toate sunt criteriile principale ale vietii publice. Aveti incredere in democratie si in regulile ei. Lumea de maine nu poate exista fara morala, credinta si memorie. Interesul ingust si lasitatea nu trebuie sa ne ocupe viata. Romania a mers a mai departe prin idealurile
marilor oameni ai istoriei noastre. In anul 1989 in ajutorul Romaniei s-au ridicat voci cu autoritate de pe toate meridianele globului. Lor li s-a adaugat sacrificiile tinerilor de a inlatura o tiranie.”

10:28 “Se cuvine sa rezistam prezentului si sa ne pregatim viitorul. Sa continuam efortul de a fi demni si respectati. Am servit natiunea romana de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 de ani de cand am devenit Rege pot spune natiunii romane ca cele mai importante lucruri sunt indentitatea si demnitatea. Elita romaneasca are aici o mare raspundere”.

10:30 “Romania are nevoie de carmuitori respectati si priceputi. Nu trebuie uitati niciodata romanii si
pamanturile romanesti care ne-au fost luate. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra. Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamanturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramantul meu continua sa fie valabil pentru toti romanii. Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume. Nu vad Romania de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!”.