People vs Larry Flint

Am vazut filmul “People vs Larry Flint“. Pentru cine nu stie LF este proprietarul faimoasei reviste “Hustler” revista care a ignorat restrictiile si taboo-rile americane…

woody harrelson
L-ati vazut multi in videoclipul “Jos cenzura” al trupei Parazitii.
Rolul este interpretat magistral de Woody Harrleson iar ideea centrala care se derulaeaza pe parcursul peliculei este aceea a acceptarii celuilalt…a tolerantei…
Filmul subliniaza insa si faptul ca oamenii au libertatea de a alege si ca nimeni nu ii poate obliga sa faca un lucru care nu le place. Autoritatile americane au incercat sa interzica revista, l-au inchis pe Flynt de cateva ori… in final acesta face un recurs la Curtea Suprema de Justititie si ” un gunoi ca Flynt” castiga. De ce i-a acordat justitia dreptate unei reviste care ataca bunele moravuri ale societatii americane? De ce l-a lasat pe Flynt sa publice absolut ce vrea? raspunsul este in “Declaratia de independenta”, in Constitutia americana cu amendamentele ei.
Amendamentul invocat este primul. Amendamentul nr. 1:

Congresul nu trebuie sa dea legi privitoare la instituirea vreunei religii sau la interzicerea libertatii de praticare a vreunei religii; sau care ingradesc libertatea de exprimare sau libertatea presei; sau dreptul poporului de a se aduna pasnic si de a cere guvernului sa le rezolve plingerile.”

Iar asta presupune ca Flynt avea dreptul sa scrie absolut ce vrea in revista lui. Procesul pentru care a facut recurs este importiva unui pastor despre care Flynt scrisese ca acesta avea relatii sexuale cu mama lui. Justitia nu a considerat o calomnie articolul deoarece “nimeni nu putea sa creada asa ceva”…

Ramas in carucior si impotent inca de tanar, in urma unui atentat ucigas impotriva sa, Flynt a facut cca 3 ani de inchisoare… a continuat insa sa scoata revista… iar acum trustul sau de presa are peste 120 de publicatii.

Pe mine m-a impresionat in acest film altceva… Flynt s-a casatorit cu una din fetele care pozau pentru revista lui. pentru multi o tarfa… El a iubit-o insa pe Altheea … iar ea… nu l-a parasit cand a ramas impotent si invalid… i-a adus morfina sau alte droguri cand el avea dureri infernale… si a inceput sa se drogheze alaturi de el… Dupa o operatie Flynt a scapat de dureri si s-a lasat de droguri… brusc si fara sa fie nevoie de o cura de dezntoxicare… ea insa a continuat sa se drogheze… Aflat pentru a 3-a oara in inchisoare este vizitat de Altheea care ii spune ca are SIDA… iar Flynt concediaza intreaga redactie (inclusiv pe fratele sau) deoarece acestia refuzau sa dea mana cu sotia lui… declarand ca “e revista mea si o falimentez daca vreau”
Dupa moartea ei, a intentat recursul de care am amintit la inceput. Se simte in film, desi nu se spune ca face acest gest in memoria ei… “daca societatea americana sa imi va da dreptate unui gunoi ca mine, va va da si voua“.

De ce de daca aceasta Flynt s-a hotarat sa nu isi mai bata joc de justitia americana aruncand, cum facea odinioara la toate procesele, cu portocale in judecatori, injurand tribunalul si sfidand juriul? Si a castigat luptand pentru libertatea sa cu armele societatii in care traia si a castigat? De ce a vrut “sa lase ceva in urma lui” ? Si nu o revista…

Numele lui Flynt a devenit un simbol al libertatii de exprimare, al libertatii negativeLibertatea de a spune NU. raspunsul este simplu: Flynt nu era un analfabet. El era unul din americanii care isi cunostea drepturile si stia sa isi apere aceste drepturi…
Mai mult, probabil moartea iubitei sale i-a atenunat spiritul rebel… si judecand la rece si-a dat seama ca sistemul democratiei liberale american este functional… in momentul ca a cerut recursul Flynt a stiut ca va castiga…

Idea de acceptare a celuilalt rezulta nu doar din incrancenarea cu care Flynt se lupta pentru a-i face pe celalti sa ii acepte revista chiar daca nu o plac ci si din faptul ca el si Altheea se accepta asa cum sunt: el un olog pervers, ea o tarfa dependenta de droguri… cei doi se iubesc unul pe celalalt. Desi Larry are o tentativa de a-i impune iubitei sale sa renunte la droguri… iar ea incearca sa il convinga sa renunte la baptism, ei se iubesc asa cum sunt cu calitati si defecte. Pana la urma Larry renunta de buna voie la religiozitate si isi afirma raspicat ateismul… iar ea renunta la droguri datorita bolii…

Lipsa tolerantei duce intotdeauna la violenta iar violenta se naste din somnul ratiunii. Atunci cand oamenii se lasa prada (re)sentimentelor cand neaga celuilat dreptul de face ce vrea cand nu ii respecta deciziile si actiunile sociale, cand cad prada frustrarilor personale, cand uita sa daruiasca si sa primeasca, nu puteam vorbi de liniste si coeziune sociala indiferent de scara la care ne raportam: linistea unei mici comunitati, linistea familiala, linistea si coeziunea sociala a unei natiuni.

In urma cu cativa ani am afirmat ca “Dialogul este calea optima de rezolvare al oricarui conflict”. Sustin in contiunare acest lucru. Dialogul presupune insa ca cei care participa la el SA ASCULTE SI NU DOAR SA AUDA.

Sper ca multi vor vedea acest film si vor intelege ceva din el… daca nu …

ps: Larry Flynt in persoana apare si el in film interpertand rolul unui judecator.