Populism sau sinucidere?

A cui insa?

Dan Pavel scrie astazi despre populism, liberalism si pragmatism. apreciind in mod pozitiv faptul ca Tariceanu se opune parlamentului in promovarea legii care mareste cu 50% salariile profesorilor.   care astati continua sa atace la baioneta legea:  

“Eu nu sunt dispus să îmi dau girul pentru o astfel de situaţie. Nu vrem ca România să se întoarcă în criza ce a caracterizat anii ’90. Prefer ca eu şi Partidul Naţional Liberal să suportăm aceste costuri politice, dar nu vreau să fiu responsabil pentru o cădere economică. Nu putem să guvernăm în mod iresponsabil”

 

Pentru analisul Dan Pavel decizia liberalilor este un semn al echilbrului dintre cele 3 puteri in stat:

“Decizia Guvernului de a ataca la Curtea Constitutionala o lege votata de Parlament este un punct de cotitura in politica romaneasca. Este unul dintre putinele exemple ale separarii puterilor in stat, ale incercarii unei puteri de a pune limite si controla excesele celeilalte.”

 

Ciutacu este, ca de obicei, mult mai acid si vorbeste despre focul de tabara de langa benzinarie:

Fără să am vreo propensiune de Cassandră, mi se pare la mintea cocoşului că, într-o ţară pauperă în imensa-i majoritate, favorizarea po­pulistă a unei categorii sociale va genera cereri similare imperative din partea tuturor celor care au fost săriţi de la marea împărţeală.

Pentru declaratia de mai sus a lui Taricenau il felicit si i-am iertat pacatele din ultimii ani. Sper sa nu sa razganeasca ca doar a mai facut chestii de astea… Aseara Vosganian spunea foare calm: da avem bani  sa marim cu 100% salariile tuturor functionarilor publici insa acesti functionari or sa stea acasa pentru ca nu mai sunt bani de benzina, caldura, consumabile…

buuun. hai sa stam stramb si sa  incercam sa judecam drept. Profesorii au intr-adevar salarii mici. Insa nici nu merita mai mult: in loc sa ii invete pe copii in clasa ce trebuie, ii invata doar  in particular pe cei care au bani de meditatii (cei de la scoala generala si liceu). Cei de la facultati, sub umbrela autonomiei universitare iau bani frumosi din proiecte la care sunt fie coordonatori fie participa ca cercetatoi sau bagatori de seama. Ca sa nu zic ca unii vand anula lucrari de diploma studentilor si scot si de acolo un ban de tigari.

medicii au cerut si ei marirea salriilor su  unul de pe al colegiul medocilor spunea: “daca medicii sunt lasati sa moare de foame o sa facem greva”. Am sa amintesc aici de un vecin de la mine de la tara care a fost lasat sa moara de medici pentru ca nu a avut bani. Scriam ca si la morga personalul face un salariu mediu ope economie/zi.

Sa nu mai zic de functinarii din administratia pubica care se joaca cu nervii tai pentru un cacata de adeverinta…

Sa fim seriosi. Sunt destule firme care fac evaziune fiscala dar sunt si mari companii care aduc bani grei la bugetul de stat. Din impozite si taxe sunt platiti toti bugetarii. Nu spun ca au salarii mici dar majoritatea au si alte surse de venit pe langa salariu. Cand eram la Escape internet cafe am dat 5 mil spaga la unii de la protectia consumatorului sa ne lase 1 saptamana sa facem salonul de nefumatori. Plus amenda alte 10 milioane… (se aude domu’ Dan Vlaicu? cand mancam fasole prin camin sau beam bere pe ca diverse carciumi imi raspuneai mai des si la telefon, acum nici la email… ).

si acum revin la intrebarea din titlu: populisumul inseamna sinucudere dar a cui? nu cumva a unui intreg popor? ce partid are curajul sa sustina o asemenea masura? Liberalii au zis pas… restul… vor voturi si nu ii mai intereseaza cu ce pret… chiar cu pretuol sacrificarii unei mari categorii sociale din populatia romaniei…

dar ce putem cere unor partide in care promovarea se bazeaza pe muie si nr de limbi un cur date superiorilor ?