Regionalizare
- Hai sa ne oprim asupra acestui subiect un pic. De cand ma stiu pe lumea asta si in tara asta am fost gorjan. Si, desi sunt in Bucuresti de peste 20 de ani, tot gorjan ma simt. Desi satul in care locuiesc este mai aproape de Craiova iar in perioada Romaniei Mici si Romaniei Mari satul a apartinut judetului de Dolj. Poate si pentru ca mama este din alt sat mai aproape de Tg. Jiu. Si, totusi, din pct de vedere conomic satul meu este mai apropiat de judetul Dolj decat de Gorj. Cele 20-30 de minute (diferenta de mers cu trenul) ii indeapta pe cei din satul meu sa mearga la cumparaturi in Craiova si Filiasi… si nu la Tg Jiu sau Tg. Carbunesti…
Unii ne spun olteni si fac bancuri cu noi. Intr-un fel ne simtitim olteni. Insa prazul nu ne este caractristic gorjenilor. Asa ca bancurile cu olteni nu ma afecteaza. Serban Huidu care este valcean, mi-a spus odata un banc: oltenii au pus un steag pe Parang si oltenilor li se falfaie de bancurile cu olteni. Singura caracteristica majora, comuna cu cei din judetele Olteniei este folosirea perfectului simplu pentru toata actiunile facut in ziua in curs: ma trezii de dimineata, ma spalai, mancai ceva, imi aprinsei o tigara, baui o cafea… vorbii cu unu la telefon si ii zisei ca e narod…
Bomba asta cu regionalizarea a pus romania pe jar. Ungurii nu vor sa renunte la statutul lor si intr-un fel au dreptate. Sunt acolo de cca 1000 de ani. iar in ultimii 20 de ani au dovedit fair play: niciodata nu si-au tradat partenerii de guvernare.
- In 1989, cu putin timp inainte sa moara, Ceausescu a facut o reunificare a comunelor. Comuna tantareni, din care sunt eu, a fost unificata cu o alta comuna. De la 3 sate si 2 catune comuna a ajuns la 7 sate si nu situ cate comune. In ianuarie 1990 insa cele doua comune s-au separat. Oamenii erau siliti sa mearga kilometrii intregi pe jos sau sa piarda o zi pentru o hartie de la rpimarie. Presupunand ca regionalizarea va produce si o umificare a comunelor nu vad cum s-ar rezolva problema aceasta decat pastrand birouri in localitati… Reducerea la cheltuieli va fi nesemnificativa…
- Principiul subsidiaritatii presupune ca localitatile sa fie lasate sa se administrze singure. Sincer sa fiu cred ca Unele judete/comune mai bogate vor fi trase in jos de altele mai sarace.
De 20 de ani vorbim de descentralizare iar acum nu facem decat sa face o supercentralizare… Sub pretxtul ca UE ne obliga desi nu e chiar asa. Si, chiar daca ar fi adevarat, nu vad rostul regiunilor de dezvoltare. Se pot construi sosele, autostrazi si la nivel de judet… La nivelul fostelor resedinte de judet vor ramane fuctionarii care vor face ce au facut si pana acum. asadar, unde este economia?
- Nu stiu cati au remarcat ca regiunile sunt impartite dupa criteriul bisericii ortodoxe. Regiunile sunt aproape similare cu mitropoliile. Exceptia o constituie unirea mitropoliei Tomisului cu cea a Moldovei de Sud.
Regiuni, concurati sa casigati!
Ce? Nu stim inca ce. e ca in campaniile lui Blogatu si Evomag unde toata lumea participa dar nu se stie premiul…