Suntem in microcampanie prezidentiala

Evolutia partidelor politice si a liderilor lor ma fac sa cred ca nu urmeaza alegeri europarlamentare ci prezidentiale. Politica damboviteana a denaturat si de data aceasta cel mai important eveniment politic la nivel european. Ma asteptam la dispute intre stanga si dreapta, ma asteptam sa vad verzii iesind la atac, ma asteptam la confruntari de idei…

De fapt nu ma asteptam dar asa era nomal sa fie. In alte tari am observat un puternic accent pus pe ideea europeana, pe conceptul de cetatean european. La noi? Geoana s-a lansat oficial de 4 ori in cursza pezidentiala si neoficial se lanseaza zilnic… mai ales cand il ataca pe Basescu.  Antonescu il ataca tot pe Basescu…  Si Geoana si Antonescu  fiind preocupati sa NU intre cu acesta in turul doi.  Iar Basescu se afla si el in campanie alaturi de PD-L.  Chiar daca prin legea suprema spune udneva ca presedintele nu are voie sa ofere nici un suport electoral unui partid politic.

Fara o lupta intre liderul liberal si liderul social-democrat nu am decat o singura explicatie a acestui non-combat politic intre PSD si PNL: amandoi se feresc de Basescu ca dracu’ de tamaie.

Strategii tutoror celor 3 partide aplica  ceea ce in limbajul stiitelor politice si al comunicarii politice se numeste pre-campanie electorala. Care de data asta nu dureaza doar 1 saptamana -10 zile, ci se testeaza capacitatea fiecarui partid de a-si mobiliza electoratul. Este o campanie prezidentiala pe bune. Totul legal, pe bani frumosi, iar de rezultatele din 7 iunie vor arata ce pasi urmeaza sa faca fiecare.  Prea putini vorbesc insa de alegeri europene: presa, analisti choiar si bloggeri analizeaza comportamentul partidelor si liderilor politici raportandu-se la alegerile prezidentiale din noiembrie. Totusi resursele umane si financiare sunt mai mici. In plus partidele sunt nevoite totusi sa isi promoveze, macar de ochii UE lumii si candidatii pentru 7000 euro salariu/luna Parlamentul European. Asadar nu putem vorbi de euro-campanie  ci de microcampanie prezidentiala.

Mai crede cineva ca suntem in Europa?

2 thoughts on “Suntem in microcampanie prezidentiala

  1. Geoana il ataca pe Base, Base care ii e partener de guvernare (indirect). Ciudat, nu?
    Base e in campanie mereu. Poate cand e cu Nutzi pe “felie” se mai odihneste.
    Sa vedem ce iese cu europarlamentare, parca as vota un prm, avem nevoie de niste nationalisti.

Comments are closed.