Vesti pe net. Despre banci

isarescu dog

Dl director Mircea nu imi trimite doar poze haioase. Ci si cateva emailuri care circula in mediul financiar-bancar-contabil. Nu cred e vorba de Black PR.

Cele 3 banci in spatele carora se afla cioclii fianciari straini sunt ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland , fosta ABN AMRO) si Unicredit.   Zeci de mii de romani in imposibilitatea de a-si achita ratele la creditele contractate, sute de firme avand dificultati reale in a-si finanta activitatea, fortate sa-si reduca drastic costurile, inclusiv probabil prin dispononibilizari. Acestea ar fi fost o parte dintre consecintele cu care ne-am fi confruntat daca atacul agresiv, ambitios si stupid al catorva institutii financiare straine la adresa leului ar fi reusit. 

Confruntate cu propria incompetenta care le-a adus in pragul falimentului, Goldman Sachs (inclusă in „planul de salvare” al Trezoreriei americane), Barclays (unde Guvernul britanic va deveni actionar pentru a o finanta) si Morgan Stanley (care a inregistrat pierderi de 3,7 miliarde de dolari in noiembrie anul trecut) s-au gandit sa isi scoata o parte din “parleala” atacand monedele catorva state est-europene. 
Conform estimarilor, impotriva leului s-au pariat peste 2 miliarde de euro, incercandu-se aducerea cursului la nivelul de 4,2-4,5 lei/euro. Gratie interventiei prompte si strategiei eficiente a BNR, atacul a fost respins, iar cei care au pariat impotriva leului au inregistrat pierderi consistente.

Hienele financiare au fost astfel puse in situatia penibila de a nu avea de unde să ia bani pentru a-si plăti datoriile, BNR lăsand, in mod intentionat, piata fără lichidităti. Panicati, speculantii au incercat să “isi inchidă pozitiile”, adică să-si plătească datoriile, cu bani imprumutati de pe piata monetară, insă lipsa acestora a dus dobanzile la cote record.  
Acest atac s-a desfasurat pe fondul aparitiei unor asa zise « analize » ale unor mari banci straine potrivit carora Romania este « vulnerabila ». Ironia face ca aceste rapoarte sa apartina exact acelor institutii ajunse in pragul falimentului ca urmare a unor politici financiare dezastruase.

In disperare de cauza, speculantii au incercat sa simuleze un blocaj al pietei bancare generat de lipsa de lei, marind artificial dobanzile afisate. 3 banci care opereaza pe piata locala, in spatele carora se afla Goldman Sachs, Barclays si Morgan Stanley au cotat ratele de dobanda la lei la niveluri foarte mari, spre deosebire de restul pietei care avea niveluri mult mai mici, dupa cum era normal. Dobanzile pe piata SWAP au ajuns pana la 500%.

Mai mult decat atat, aceste 3 banci nu au venit la BNR sa se imprumute la dobanda Lombard (imprumutul de urgenta de la BNR ) de 14,25%, cu toate ca aveau aceasta posibilitate.

“Este de neinteles ceea ce fac ei. S-a esuat pe un atac pe leu in mod evident si se incearca mascarea acestor pierderi pe imaginea unei crize de lichiditate care nu exista”, spunea Guvernatorul Mugur Isarescu.

Strategia celor 3 implica, pe langa destabilizarea sistemului financiar romanesc, trasferarea pe umerii clientilor romani a propriei incompetente agresive prin marirea artificiala a dobanzilor la credite. O parte dintre creditele contractate de populatie au dobanda variabila, calculata in functie de ROBOR.

Cele 3 banci au ridicat artificial dobanda ROBOR in ziua de miercuri, 22 octombrie 2008, afisand cotatii de pana la 100%! Cele 3 banci in spatele carora se afla cioclii fianciari straini sunt ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland , fosta ABN AMRO) si Unicredit. 

Mugur Isarescu nu a numit explicit bancile implicate, intrucat ii este interzis, insa a oferit suficiente indicii pentru a putea fi identificate. Surse din piata au confirmat ca aceste 3 entitati -ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland , fosta ABN AMRO) si Unicredit- se fac vinovate de atacul esuat si implicit de cresterea potentiala a dobanzilor la creditele populatiei, cu toate consecintele dezastruase care ar fi putut deriva de aici. Nici una dintre cele 3 nu a negat implicarea in acest caz.

In calitate de cetatean roman, nu pot sa lucrez cu banci care pericliteaza sistemul financiar national, punand in pericol soarta a sute de mii romani. Nu pot incuraja implicit astfel de politici iresponsabile, stupide si profund inetice. E perfect adevarat ca o banca trebuie sa faca profit, dar acest profit se poata obtine si altfel decat prin tunuri destructive date in cateva zile, ale caror efecte, in cazul reusitei, se rasfrang negativ asupra fiecarui roman.

Propun tuturor ca din acest moment sa refuze sa colaboreze cu acele banci care au atentat la siguranta monetara a Romaniei. BOICOTATI LISTA RUSINII. Nu lucrati cu ING Bank, RBS (Royal Bank of Scotland , fosta ABN AMRO) si Unicredit. Alegeti alte banci. N-ar trebui sa fie dificil, avem practic cate o banca la fiecare colt de strada. Eu am notificat una dintre bancile mentionate, cu care aveam nefericirea sa lucrez, ca renunt de luni la serviciile lor.  

In toata aceasta perioada, echipa de elita de la BNR s-a bazat pe sprijinul celorlalte banci din sistem, care au reactionat responsabil fata de proprii clienti si mediul in care isi desfasoara activitatea. BNR a identificat un e-mail dat de trezoreria unei banci si adresat altor trezorieri prin care acestia erau indemnati sa ridice dobanda la lei. Mail-ul a fost ignorat.

Toti avem fie credite, fie depozite, fie lucram la firme care au relatii cu instutiile bancare. DE CE sa incurajam implicit aceste 3 banci care au incercat sa se joace, pentru profitul unor clienti straini, cu soarta a milioane de romani? Pentru 0.5% pe an in plus la depozit sau in minus la credit?

Emailul asta nu face decat sa confirme ipotezele.  Este al treilea pe care il primesc pe tema asta. Interesant este insa ca ele circula de ceva vreme…

Isarescu chiar a fost ca un caine de paza al monedei nationale in aceasta perioada. Iar mentinerea lui ca Guvernator al Bancii Nationale de toti politicienii este unul din putinele lucruri bune facute in perioada cat democratia noastra a petrecut-o de la nastere pana la majorat. Am considerat ca ar fi fost un presedinte bun al Romaniei si nu mi-am schimbat inca parererea…

last edit: se ma indoieste cineva ca bancile conduc lumea?