Cele Zece măsuri anticriză ale lui Patriciu. Valabile in romania?
Articolul – Zece măsuri anticriză al lui Dinu Patriciu din Adevarul de saptamana trecuta a starnit un mic interes atat in presa cat si in blogosfera romaneasca. Nu atat de mare incat sa creeze dezbateri publice. Intrucat Patriciu nu vindea sange (facem exceptie de Click si de ineptiile patronate de Cartianu) si cum probabil scandalul legat de Monica Ridzi era mult mai interesant pentru opinia publica romaneasca articlul a avut un impact micut asupra intelighentiei din romania.
Am citit de cateva ori masurile propuse de cel mai bogat om de pe meleagurile dambovitene si aveam de fiecare data sentimentul ca ceva e putred… ca nu se leaga. Apoi am inteles. Masurile propuse sunt de bun simt, sunt coerente, perfect valabile insa … nu pot fi aplicate in romania.
“Căderea cotei unice de impozitare la 10%” propune Patriciu, convins fiind de faptul ca acest lucru va fi benefic pentru economie. parerea mea: e o masura proasta. De ce? Simplu. Scaderea nu se va reflecta in preturi. Acelas lucru si daca se va produce scaderea TVA la 16%. Companiile din romania, fie ele romanesti sau straine s-au obisnuit sa cresca preturile in functie de: cursul valutar, cresterea accizelor si bineinteles in functie de cum bate vantul. Daca vantul scade ca intensitate preturile cresc. daca vantul creste preturile tot cresc. [ cred ca nu e nevoie sa dau exemplu scaderea pretului la gaze si la petrol, scadere care NU s-a reflectat in preturi absolut deloc…]
O alta masura propusa se refera la “reducerile pentru plata la termen sau anticipată a impozitelor”. Sa fiom seriosi. Romanii au amanat mereu pentru ultima zi plata taxelor catre stat. Ani de zile statul i-a frecat pe contribuabil cum a vrut schimband legislatia de la o zi la alta incat si ei au decis ca pot s i-o traga statului amanandu-l cu plata.
Cand vine vorba de “implicarea băncilor în circuitul de plată al obligaţiilor fiscale – o alta propunere fantezista a miliardarului-editorialist ma apuca rasul. Si plansul. Tocmai in banci nu trebuie avuta incredere. dar deloc. S-a trambitat atatia ani ca privatizarea bancilor este o solutie benefica romaniei si ce am vazut? Majorari ale dobanzilor tot peste noapte, penalizari scoase din burta. Fac o paranteza. am un amci care apare drept platinic la banci desi nu a avut credit niciodata. Cum? Avea abonament Zapp pt 1 an. La expirarea contractului nu l-a mai platit. Atata doar ca Zapp i-a prelungit contractul. Asa ca acum este un rau platnic inclusiv la banci. Banci straine care s-au adaptat obiceiului pamantesc in a da pesches si mucarer mai marilor zilei…
Masura nr. 8 este amuzanta: “Distrugerea sistemului clientelar implică atribuirea comenzilor de stat printr-un sistem transparent de licitaţii (fără condiţionalităţi tehnice, ci doar financiare) şi lucrări publice executate rapid, în parteneriat public-privat”.
Domnule Patriciu, stiti ce inseama in romani parteneriat public privat? Nu? E nu! Hai ca va aduc eu aminte: firma sotiei directorului infiintata peste noapte (poate prin Cipru sau Republica Dominicana…), liciteaza si ea acolo… (si are banu’ gros ca doar nu o sa isi lase directorul sotia fara bani cash in firma) si, pentru ca indeplineste toate criteriile alea financiare … ati ghicit.! Da asa este! castiga! Pur parteneriat public-privat…
“ Trebuie stimulate acumularea şi circulaţia capitalului. E nevoie de o dereglementare rezonabilă a pieţei financiar-bancare,. pentru a stimula apariţia caselor de economii şi a altor instituţii financiare nebancare”. Chiar trebuie? Imi aduc aminte ca inainte de 90 tata facea imprumut la CAR. Unde platea o dobanda rezonabila. Ce dracu s-a ales de CAR-urile dinainte de 90? De ce nu se fac altele acum? au disparut si altele nu pot fi infiintate tocmai pentru ca NU trebuie. Trebuie sa castige doar bancile…
As putea sa ma mai amuz cu masurile astea insa ca sa fiu sincer am obosit sa explic de fiecare daca ca nu tot ceea ce in Occident este functional in romania se duce dracului… ca aici nimic nu merge daca nu sunt unse niste porti… daca nu se da o spaga… Avem smecheria in sange. primul gand al romanului dupca ce se trezeste este acela de a cauta un fraier pe care sa il combine…
One thought on “Cele Zece măsuri anticriză ale lui Patriciu. Valabile in romania?”
Comments are closed.
Iata, cu ocazia asta reiese cum tot paienjenisul asta legislativ sedimentat in anii ce-au trecut, nu-i altceva decat parghia satisfacerilor unor interese straine gandirii de perspectiva
La ora actuala nu cred ca e cineva capabil sa ofere o solutie radicala pt insanatosirea reala a economiei
Si chiar daca ar exista solutia, nu s-ar aplica !
Pentru ca smecherii n-or sa-si taie singuri craca pe care s-au cocotat !
Iar cand spun ”smecheri” ma refer la acei impostori catarati in functii ce necesita calitati pe care ei n-or sa le aiba niciodata !