NU la referendum si europarlamentare

Nu mergeti la vot duminica! stati acesa faceti sex, uitati-va la tv, mergeti la cumparaturi sau in parc, masturbati-va … facti orice altceva decat sa votati.

Basescu ne-a bagat pe gat si un referendum odata cu alegerile pentru europarlamentare. Ne-a bagat pe gat nu dreptul de a alege intre mai multe tipuri de scrutin. Nici macar nu ne-a intrebat daca suntem de acord cu sistemul de vot actual sau cu un sistem de vot uninominal. Premierul Tariceanu ne-a bagat si el pe gat un sistem de vot. E drept mult mai flexibil insa si-a asumat raspunderea pentru un tip de scrutin fara sa mai consulte Parlamentul.

Basescu ne intreaba duminica daca suntem e acord cu sistemul lui si in acest scop a indemnat romanii sa mearga la vot duminica pentru ca , spune Basescu, parlamentarii europeni din tarisoara noastra vor fi mai credibili daca avem o prezenta ridicata la vot. Ete pula! Sa o creada el. minte. Base este interesat de o prezenta ridicata la vot (51%) ca sa voteze cati mai multi dobitoci pentru sistemul propus de el. Si apoi sa spuna: romanii sunt de acord cu Basescu!
Vor vot uni nominal! vor pe dracu. fac pariu ca 90% din boii care or sa puna stampila pe modelul Basescu habar nu au sa faca distinctia intre tipurile de scrutin.

Si, ca tot veni vorba, cam cate tipuri de scrutin exista in lume? Multe. Dar voi enumera cateva din cele mai importante. Am cam uitat ce am invatat la scoala dar incerc sa imi amintesc chiar daca vag.

1- scrutin pe liste electorale. Este actualul sistem electoral din romania. Bovinele si ovinele merg la vot si pun stampila pe o lista de porcine facuta de partide. Pe lista bineinteles se afla pe locuri fruntase personaje care au cotizat la greu pentru partid. Adica si-au cumparat un loc pe lista. In 2000 la PNL si PD locul 1 pe lista costa 2 miliarde iar locul 2 un miliard lei vechi.

2- scrutin uninominal: alegatorul pune stampula stampila pe un un dobitoc preferat. Ala care ia mai multe voturi se duce in Parlament. Asta e modelul britanic si cel american. Castigatorul ia toate voatele si se duce in parlament. Ati vazut ca la ei sunt 2 partide mari si late: laburistii si conservatorii in Regatul Unit si democratii si republicanii la americani.

3- scrutin mixt. Modelul german (pe asta il prefer eu) alegatorul are doua buletine de vot. O lista cu dobitoci politicieni din care el alege pe cel mai aratos sau docil sau gras sau… ma rog alege cum il duce pe el tartacuta. Pe urma are o lista de partide. Si el pune stampila pe lista. Astfel la nemti 2/3 din Bundenstag sunt alesi pe liste iar restul uninominal.

4- scrutin uninominal cu 2 tururi (pe asta il vrea Basescu) asta duce la polarizare. Pt ca alegatorul nu va mai vota cu partidele mici. Daca nici unul din candidati nu obtine 50,01% se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii doi candidati.. De ce vrea Basescu asta? pentru ca e simplu: candidatii lui (ai PD) vor ajunge cu siguranta destul de multi in turul 2. Astfel le cresc sansele. Dar ce ne facem cu pluralitatea? Noi nu avem o istorie lunga a democratiei ca americanii sau britanicii. Inabusim din fasa orice noua idee? Orice opozitie? Mai mult. Sistemul asta e valabil prin Coreea de Nord si alte tari pe unde au fost adesea dictaturi militare. sSngura tara civilizata care are acest tip de scrutin este Franta. Asta nu il califica insa ca un sistem f. bun cum incearca Basescu sa ne bage pe gat…

Acum ma simt un cetatean nereprezentat in Parlament. Nu vad nici un partid crestin democrat in Parlament. Exceptie fac PNG-istii lui Becali care au parasit PRM-ul si au intrat in PNG dar numai crestin democrati nu sunt aia…

5- modelul Tariceanu: vot uninominal cu un singur tur. cetateanu’ alege un candidat din mai multi si se duc in Parlament cei care obtin mai multe voate. Nu trebuie 50%+1 vot. cei care obtin mai putin de 5% nu intra in Parlament iar voturile acordate lor sunt distribuite primilor clasati. Parca e mai bun acest sistem decat cel propus de Basescu. In fond esenta democratiei consta in diversitatea si nu in bipolarizarea opiniilor.

Nici un sistem electoral nu este perfect cum de altfel nici democratia nu este. Dar in timp ce democratia este perfectibila, sistemele sunt aproximativ batute in cuie. Odata adoptat un model electoral el se schimba mai greu (vezi situatia actualului sistem).

Insa tot duminca avem si europarlamentare. Sa fim seriosi. Pt ce sa ne ducem sa votam pe unii sa pape cateva mii de euro pe saptamana? Si sa ii doara in cur de noi ca pana acum? Oricum acolo ei nu conteaza. Nu reprezinta interesele romanilor ci pe ale lor sau in cel mai fericit caz pe al grupurilor parlamentare.

Ce e de facut? pula mea… nu avem alternativa. Daca alegem sistemul lui Basescu renuntam la toate celelate. Daca nu il alegem avem deja pe cale de a fi adoptat sistemul propus de Tariceanu. Cred insa ca este mai bun acest sistem decat celalat. Si nu stiu de ce am eu impresia ca proiectul lui Tariceanu va fi respins de Curtea Constitutionala: legea electorala este lege organica si o nu lege ordinara si parca prin Constitutie spune ca guvernul nu isi poate asuma raspunderea pentru legile organice. Ssi nici nu poate modifica prin ordonanta de urgenta o lege organica. S-ar putea insa sa ma insel. Nu am mai citit de ceva timp Constitutia Romaniei. o sa vedem.
:!:So… cel mai bine: nu mergeti deloc la vot!

:?:PS: DACA IESE SISTEMUL LUI BASESCU NU NUMAI CA VOM AVEA 2 PARTIDE, DAR ACESTE 2 PARTIDE SUNT FOSTUL FSN … SO… JUST THINK … WHO WAS FSN??? PCR???

Update – 16 INIE 2008 – am avut dreptate, Curtea Constitutionala a respins proiectul lui Tariceanu; iar PDL – partidul lui Basescu a cam pierdut alegerile locale…