Cum ar putea guvernu’ sa faca curatenie si bani

Guvernul ar putea, pe schema asta, sa  faca economie de cheltuielile de la buget si atraga  destule fonduri europene.

Metoda asta nu imi apartine. Este aplicata in alte tari. In 2004 i-am dat o idee asemanatoare candidatului PNG la primaria Capitalei.

In timpul guvernarii Tariceanu ne-am trezit ca platim 2 de bani [2000 lei vechi] pentru o amarat de punga ca taxa ecologica. Nu cred ca cineva l-a luat in  serios. Era clar ca executivul liberal (cu suport social democrat) cauta sa mai aduca nicte bani la buget.

Discutand cu niste amici de afara mi-au spus ca ei merg cu sticle de platic  si doze aluminiu la market/supermarket  unde le predau si isi iau bani pe ele.

Din cunostintele mele marile fabrici de bere dar si Coca-Cola si Pepsi-Cola sunt obligate prim lege sa recupereze 10% din ambalajul folosit. Putin dar nu la asta ma refer mai jos.

So… cum ar putea guvernul sa faca bani? Simplu dupa parerea mea. Sa dea o ordonanta de urgenta prin care:

1- obliga orice supermarket/market – inlcusiv buticul de la parterul blocului sa preia, contra cost,  sticle obisnuite, sticle de plastic si doze de bere de la cetateni.

2- fiecare piata din tara este obligata sa infiinteze centre de colectare: plastic, hartie – pe cheltuiala primariilor.

Crede cineva ca inainte de a arunca o sticla pe care ar putea incasa  minim 10/30 bani – 1000/3000 de lei vechi nu s-ar gandi cineva de 2 ori? eu cred ca da.

sticle plastic

In orice bloc vezi, la fiecare etaj, puse la ghena seci poate chiar sute de sticle. Asociatiile de locatari ar putea sa le stranga si, in colaborare cu un centru de colactare ar putea sa faca bani acoperindu-si unele cheltuieli.

Se dau bani pentru mediu. Dar nu doar de aici ar face executivul bani ci si din impozite de la firmele care s-ar infiinta. Orice magazin ar trebui sa angajeze personal suplimentare care sa se ocupe de preluare si depozitarea sticlelor de plastic. Alti bani proveniti din impozitele pe salarii…

PS: atentie la sticlele mai neobisnuite – whisky sau vodka. Foare multe din ele de arunca pentru ca nu le preia nimeni. Ei bine, unii “ïnvestitori”, merg la groapa de gunoi si le cumpara de la cei care lucreaza acolo. Dupa care le spala, pun un coniac iefitin in ele sau vodca, lipesc etichete, pun alte dopuri si apar la butic drep  JB or Johhny Walker, ori Finlandia ori…

PPS: nu cred ca as face o firma de reciclare pt ca nu am bani. Dar cu siguranta m-as duce la magazin cu 2 sticle de plastic ca sa iau 1 plic sau 2 de ness…