Editorialele de Luni [10]

editorialele de luni

ziar

Gandul: Cristian Tudor POPESCU – Drogat cu durere, Up şi Bastarjii

“I‘m from New York. Big Apple”, spune zâmbind colonelul american înalt, educat, relaxat, mimând o muşcătură zdravănă dintr-un măr. În faţa lui, un grup de irakieni prăpădiţi, în djelabalele lor pământii, care îşi fac de lucru pe lângă o cotigă. Suntem în Bagdad. Unul dintre irakieni, mai tânăr, îi aruncă americanului o privire intensă, nepăsător ameninţătoare şi face un semn cu degetul gros, ca la autostop, peste umăr: “I’m from Irak“.

EvZ: Silviu Sergiu – Independenţii, un pericol pentru PDL

Pe zi ce trece, grupul condus de ministrul apărării, Gabriel Oprea, devine o problemă din ce în ce mai mare pentru democrat-liberali. În consecinţă, PDL-iştii au gândit o strategie, despre care „Evenimentul zilei” a scris pe larg, strategie menită a mai tăia elanul independenţilor.
O primă componentă a acestui plan este deja vizibilă. Ultimii parlamentari care au plecat din opoziţie pentru a ajunge la putere, pe uşa din dos, au evitat să facă un popas în grupul independenţilor, ceea ce înseamnă că oferta PDL a fost una directă. Este cazul lui Viorel Balcan (ex-PSD) şi Ioan Timiş ( ex-PNL).
Un al doilea punct al strategiei vizează atragerea în PDL a liberalilor plecaţi deja din PNL şi aciuaţi în „gruparea Oprea”. Argument ipocrit al acestor transferuri va fi apropierea doctrinară. Democrat-liberalii preferă astfel acuzaţiile că încurajează traseismul politic, pe care-l înfierau odinioară, decât să se trezească pe cap cu un grup al independenţilor supraponderal, flămând după privilegii substanţiale.

Romania Libera: Dan Cristian Turturica – Crin Antonescu, director la “PNL” SA

Partidul National Liberal a decis sa joace totul pe o singura carte: Crin Antonescu. Desi, declarativ, o miza importanta a candidaturii sale a fost democratizarea interna a partidului, Antonescu a cerut si i s-a dat controlul
total asupra echipei de conducere. De azi inainte, functiile importante vor fi ocupate nu in urma unor alegeri interne, ci prin numiri. Practic, ca organizare, PNL va semana mai putin cu un partid si mai mult cu o corporatie, in care Crin Antonescu va ocupa functia de CEO.

Cotidianul: Cornel Nistorescu – „Cetăţeanul Cataramă…nu cunosc gradul”

Pentru a doua oară Viorel Cataramă a încercat să-i dea de-a berbeleacul pe liberali. S-ar putea să mai fi încercat şi în alte dăţi în sinuoasa şi zgomotoasa sa carieră politică.
Penultima oară a fost când a organizat conferinţa de presă de la Hilton-Athenee Palace. Atunci s-a raliat mişcării iniţiate la Cotroceni sub numele lui Theodor Stolojan şi, probabil, la sugestia lui Traian Băsescu. Era vorba de reconstrucţia PNL. Cu acel prilej, Cataramă „nu ştiu gradul” (cum i-a zis Crin Antonescu în discursul de la Congresul PNL) a umplut sala închiriată cu tot felul de pensionari plătiţi să facă figuraţie. Oamenii nici măcar nu ştiau pentru ce fuseseră aduşi acolo. Contribuţia lui Viorel Cataramă a eşuat, nu şi ideea coaptă la Cotroceni. Până la urmă, Stolojan şi „nevinovatul” Traian Băsescu au rupt o halcă din PNL pe care, mai apoi, au contopit-o cu Partidul Democrat, născând PDL-ul de astăzi.

Jurnalul National: Adrian Paunescu – În România, munca e otrăvitoare

Câtă dreptate are preşedintele Băsescu, cerând cu ho­tă­râre, zilele trecute, să se termine cu cheltuielile astea nebuneşti, pe salarii, pe alocaţii, pe pensii, ca să nu ajungem în situaţia de a umbla după un nou împrumut internaţional. Cineva trebuia să iasă în faţa oamenilor şi să le atragă atenţia că, deşi sunt atât de săraci, trebuie să fie şi mai săraci, nu doar trăind sub pragul sărăciei, ci îngropându-se cu entuziasm sub nivelul viermilor de sub pragul sărăciei. Scăpările verbale ale miniştrilor Vlădescu şi Şeitan sunt recuperate cu vitejie de preşedintele Băsescu, care nu ratează nici un prilej în a oferi poporului care l-a ales speranţa unei vieţi din ce în ce mai rele.