Editorialele de Luni [9]

editorialele de luni

ziarEVZ: Mircea Marian – Binele a triumfat în PSD! Sau nu?

Mircea Geoană a pierdut funcţia de preşedinte al PSD. Ateul Ion Iliescu s-a retras din toate structurile de conducere. Vanghelie a prins un post de vicepreşedinte, dar aproape toată lumea aşteaptă să fie tras pe linie moartă.
La putere a ajuns un tânăr de doar 37 de ani, care vrea o organizaţie ecologistă în interiorul PSD şi intenţionează să-şi asume „punctele gri” din istoria partidului, precum mineriada din iunie 1990. Dacă ar fi să ne luăm după ceea ce am văzut la televizor în ultimele 24 de ore, entuziasmul provocat de victoria lui Ponta ar putea fi comparat cu cel din toamna lui 1996, când Convenţia Democrată şi Emil Constantinescu l-au alungat pe Iliescu de la putere.

Cronica Romana: Paul Everac O idee stralucita

Mi-a placut mult propunerea domnului Silviu Prigoana, om vajnic si destept, imburghezit strasnic prin gunoaie si devenit notoriu prin scandaluri conjugale televizate. Face parte din noua aristocratie si in aceasta calitate vrea mall, nu palat, pentru Parlament. Vrea o somptuoasa bodega in stare bowling sa aduca bani, probabil cu destule go-go-girls, vrea depozite de incaltaminte de sezon, vrea un ultraperformant, o curatatorie ecologica de indispensabili si camasi, un patinoar artificial, o ceainarie cu separeuri, un atelier de reparat fermoare si o Filarmonica la cerere (atelierul de ascutit brice merge cu Parlamentul la Biblioteca de Stat), o capela franciscana de ziua a 7-a, doua-trei lustrangerii,…

Cotidianul: Cornel Nistorescu – Ce vreau eu să spun: Teoria prospăturii

Adrian Năstase şi-a anunţat retragerea lăsându-ne să înţelegem cât de mult contează vulnerabilităţile. Nu te lasă să dormi, te încurcă în decizii şi te pot face să taci când ai chef să vorbeşti. Chiar şi campania lui Miron Mitrea tot asta ar putea să însemne. Exact când ai treabă iese ursul din pădure şi îţi pune o labă pe umăr.
Ce a făcut fostul lider al şoferilor de a rămas fără benzină exact pe turnanta de dinaintea liniei drepte a cursei? Ce l-o fi apucat pe Cristian Diaconescu să împacheteze calabalâcul de campanie şi cu câteva minute înainte de vot să recurgă la un cadou politic? Să-l ajute pe Mircea Geoană? Sau să mascheze un plan de trădare la care a mai participat şi caporalul Bulă din Constanţa?

Curentul: Victor Roncea – Vantul falimentului zguduie din temelii “imperiul media” al lui Vintu

Anul 2010 a debutat in forta prin declarararea oficiala a decesului unui numar de patru publicatii din portofoliul “mogulului” de carton Sorin Ovidiu Vintu. Patru ziare au disparut de pe piata: Cotidianul, Business Standard, Ziua si Gardianul. Doua dintre aceste publicatii, Cotidianul si Ziua, erau branduri consacrate cu peste un deceniu jumatate de prezenta pe piata. Tot ce este insa atins de gheara lui Vintu se usuca. Inca din data de 7 decembrie, din aceeasi zi in care SOV era dat in consemn la frontiera, proprietarul trustului Realitatea-Catavencu a anuntat ca renunta la divizia de print, la ziarele Cotidianul, Business Standard, ZIUA si Gardianul si ca se va retrage in afacerile on-line. De asemenea a anuntat ca se cauta cumparator pentru agentia News-In, iar pentru Realitatea TV si Money Channel se cauta parteneri pentru pachetul majoritar.
Momentul a avut semnificatia sa deoarece lui Vantu i s-a deschis dosar de urmarire de catre procurori in cazul fugii din tara a locotenentului sau de la Gelsor, Nicolae Popa, “exfiltrat” din Romania in urma cu noua ani, de ofiterul SRI Victor Veliscu, mana dreapta a lui Radu Timofte, cel care i-a tinut de sase lui Vintu la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI).

Gandul: CT Popescu – Ieşirea eminenţei fumurii Vanghelie la lumină a decis rezultatul

Textul a fost publicat pe www.gandul.info, sâmbătă 20 februarie 2010, orele 16.09, în timpul Congresului PSD, imediat după discursul candidaţilor la şefia partidului.
Mircea Geoană a avut deja un discurs de înfrânt. În mod normal, după intervenţia lui Victor Ponta, care a electrizat în mod evident sala, Mircea Geoană nu mai avea decât soluţia aut Caesar, aut nihil, totul sau nimic. Aşa a procedat în 2005 Ion Iliescu în momentul în care a simţit că poate pierde. A ajuns până la a striga: “Aveţi grijă pe mâinile cui vreţi să daţi partidul!”. Mircea Geoană a adoptat o atitudine defensivă, fiind preocupat mai degrabă de postul său din fruntea Senatului decât de păstrarea preşedinţiei partidului. În mod repetat, Geoană a spus: “indiferent cine va câştiga aceste alegeri”, de asemenea “Scaunul meu este liber”. Prin comparaţie, Victor Ponta a blufat, a plusat, cu un discurs foarte ofensiv, arătând că merge la victorie “chiar din turul întâi, ca să puteţi pleca mai repede acasă”.