Motiunea de cenzura. Constitutional vorbind…

constitutia-romaniei

Art. 113: Motiunea de cenzura

(1) Camera Deputatilor si Senatul, in sedinta comuna, pot retrage increderea acordata Guvernului prin adoptarea unei motiuni de cenzura, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

(2) Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii.

(3) Motiunea de cenzura se dezbate dupa 3 zile de la data cand a fost prezentata in sedinta comuna a celor doua Camere.

(4) Daca motiunea de cenzura a fost respinsa, deputatii si senatorii care au semnat-o nu mai pot initia, in aceeasi sesiune, o noua motiune de cenzura, cu exceptia cazului in care Guvernul isi angajeaza raspunderea potrivit articolului 114.

Art. 114: Angajarea raspunderii Guvernului

(1) Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

(3) Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

(4) In cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3), dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Si acum sa ma amuz un pic.

PSD a fost initatorul acestei motiuni atat de mediatizate… Urmatoarea, TOT IN ACEASTA SESIUNE!

Se pare ca o sa fie initiata de PNL. Din cate imi amintesac eu este pentru prima data cand avem doua motiuni de cenzura in aceeasi sesiune parlamentara…

Nu va trece insa nici aceasta… . Interesul opozitiei nu este sa ajunga la guvernare ACUM. Abia in primavara se pot schimba lucrurile… Acum tot se face valva cu motiunea de cenzura deoarece e vorba de PR. Opozitia are nevoie ca de aer sa fie prezenta in media tot timpul.