Rosia Montana – Coincidente?
Este bine stiut ca bloggerul roman se pricepe si la fotbal, si la politica, si la fizica laserilor si, mai ales, pt ca e trendy, se pricep la mediu.
Nu am putut sa nu remarc faptul ca cei mai importanti bloggeri de la noi au inceput sa publice, ca niste adevarati specialisti in orice, articole despre Rosia Montana dar in favoarea Gabriel Resources.
Prima data am crezut ca este vorba de atitudinea lor: oamenii cred ca dezvoltarea zonei nu se poate face decat prin investitia masiva a RMGB. Victor Suvorov, unul din scriitori mei preferati, spunea din experienta sa de fost agent GRU ca ” unde exista mai mult de doua coincidente, nu e vorba de coincidente”.
Sa vedem. Am aflat ca toti cei care au scris despre Rosia Montana, in favoarea Gabriel Resources au fost acolo ca “sa se documenteze”. Coincidenta?
Apoi, pe blogurile lor apar notite despre intalniri “offline” intre ei si diversi PR-isti de la unele agentii de PR – agentii care au colaborat sau colaboreaza cu Gabriel Resources. Va las voua placerea sa le identificati. Coincidenta?
Bloggerii respectivi nu sunt bogati. Nu atat de bogati incat sa isi permita sa plateasca din propriul buzunar deplasarile, cazarile, cheltuielile de buzunar. Totusi au avut bani. Coincidenta?
Desi afirma in gura mare ca s-au documentat, blogerii nu sufla o vorba despre POZITIA ACADEMIEI ROMANE fata de Rosia Montana. Nu am gasit nicaieri un studiu. Coincidenta?
Cu putin timp inainte de a-si anunta colaborarea cu Gabriel Resources, Bogdan Naumovici a participat la cateva intalniri cu bloggerii. Coincidenta?
Pentru ca blogerii de prestigiu nu s-au documentat, fie din ignoranta, fie din alte motive sa se documenteze, im permit sa citez dintr-o Declaraţia comună a Academiei Romane, organizatiei Pro Patrimonio si ICOMOS – Consiliul Internaţional al Monumentelor şi Siturilor din decembrie 2010.
1-
Studiile prezentate de arheologul Horia Ciugudean şi arhitecţii Virgil Apostol şi Ştefan Bâlici au pus în lumină valoarea excepţională a sitului, prin prezentarea celor mai importante componente ale patrimoniului cultural al Roşiei Montane care îl recomandă ca un sit potenţial pentru Lista Patrimoniului Universal: vestigii ale celui mai complex şi extins sistem de exploatare minieră auriferă antică cunoscut până la ora actuală pe întinsul întregului Imperiu roman; peisajul minier unic moştenit din epocile romană, medievală, modernă şi contemporană (până la jumătatea sec. XX); târgul minier, reflex al epocii preindustriale şi, nu în ultimul rând, singularitatea anticului Alburnus Maior în cultura universală, dobândită graţie vestitelor tăbliţe cerate romane descoperite aici în secolul al XVIII-lea.
2-
Analiza biodiversităţii şi a habitatelor naturale prezentată de botanistul Andrew Jones (Marea Britanie) a ilustrat numeroase specii de plante rare, puse sub cele mai înalte forme de protecţie prin mecanismele naţionale şi europene, precum şi biodiversitatea excepţională a zonei, cu habitate constituite în perioada daco-romană şi menţinute doar datorită practicilor agriculturii tradiţionale. În acelaşi timp, autorul a atras atenţia asupra ireversibilităţii oricărei acţiuni distructive.
3-
Incompatibilitatea activităţilor caracteristice mineritului contemporan în carieră deschisă şi cu durată limitată cu conceptul de dezvoltare durabilă a fost subliniată de Preşedintele Academiei Române, prof. Ionel Haiduc, precum şi de geochimistul şi hidrochimistul Robert Moran (SUA), autorul raportului „Review of the Roşia Montană Environmental Impact Assessment Report with a focus on water and water quality-related issues”. Dr. Robert Moran a atras atenţia asupra unor mistificări răspândite de compania minieră în documentaţiile trimise autorităţilor spre avizare. Dr. Moran a afirmat că un aviz favorabil acordat studiului de impact asupra mediului al proiectului minier ar fi inacceptabil, în condiţiile în care studiul înaintat de RMGC autorităţilor române cuprinde, în ciuda dezvăluirilor şi avertizărilor repetate, paragrafe şi concluzii modificate fără ştiinţa şi acordul autorilor respectivi. Inacceptabilă este şi avizarea favorabilă a unui proiect minier care nu prezintă în mod transparent publicului detaliile financiare, cum sunt: detalii ale asigurării de mediu şi cum este aceasta calculată; care este ipoteza de calcul; care sunt redevenţele, taxele şi cum sunt ele distribuite; cine va supraveghea constituirea corectă a asigurării şi în ce condiţii va fi accesată. A fost, astfel, pus în evidenţă modul deformat în care înţelege compania minieră problema răspunderii şi a beneficilor promise României.
httpv://www.youtube.com/watch?v=rQP3hH2G37M
Parerea mea este aceea ca cel putin o parte din bloggeri au luat bani pentru a publica articole favorabile Gabriel Resourcess. Chestie care nu ma deranjaza deloc. Problemele altora de constiinta nu ma mai framanta. Atitudinea lor insa imi jigneste neuronul. Asa palid si sfrjit cum este el, tot s-a prinsa ca ceva pute.
NOTA: in mod expres nu am spus RGMB ci Garbiel Resources – vechea denumire, dar cred ca deja v-ati prins intrucat aveti mai multi neuroni decat am eu :) Schimbarea numelui a fost tot o strategie de imagine prin care s-a incercat “impamantenirea” companiei. Companie care joaca Bâza cu noi.
====::====
Puteti sa cititi mai jos Declaratia Comuna despre Rosia Montana a celor trei organizatii.
====::====
RosiaMontanaDeclaratieComuna-dec2010
2 thoughts on “Rosia Montana – Coincidente?”
Comments are closed.
Eu pana la urma tot nu inteleg daca noi, ca natie, avem nevoie de banii aia. Eu unul nu vreau sa imi asum riscurile unui asemenea proiect, chiar daca asta inseamna salvarea din saracie: http://www.gerhald.ro/index.php/2011/02/07/romania-gusta-cianura-minerit/
ROŞIA MONTANĂ
ŞI CONSTITUŢIA ROMÂNIEI
În Constituţia României se prevede clar că:
,,ARTICOLUL 47
(1) Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.”
Deci, Statul Român are OBLIGAŢIA de a găsi cele mai bune soluţii de dezvoltare economică şi nu cele mai prăpăstioase. Aceste măsuri au ca scop ca românii să o ducă mai bine şi nicidecum mai prost sau să se distrugă iremediabil anumite zone ale ţării.
În lumina acestui articol din Constituţie, Statul Român are obligaţia, prin instituţile care îl reprezintă, de a denunţa contractul de exploatare de la Roşia Montană cu Gold Corporation, care este categoric în defavoarea României aducând atingere intereselor şi siguranţei naţionale.
De asemenea Statul Român trebuie să aducă de urgenţă modificări LEGII MONOPOLULUI DE STAT – LEGEA 31 DIN 1996, în care exploatarea aurului dar şi a sării şi a altor produse strategice, să capete un regim special şi să se deruleze numai prin companii ale Statului Român. În acest fel profitul integral al acestor activităţi economice, al acestor exploatări miniere va intra integral în Bugetul Statului şi se vor putea achita şi susţine pe termen lung plata pensiilor, salariilor, asistenţei sociale, ajutoarele de încălzire, etc.De asemenea exploatarea se va putea face raţional, după necesităţi şi cu păstrarea şi conservarea mediului în bune condiţii în zona respectivă.
În orice stat de oameni normali, aceştia caută să-şi apere interesele în faţa corporaţiilor străine în plină expansiune, dacă acestea aduc atingere dezvoltării economice normale a statului respectiv.
Şi în România trebuie să fie la fel!
România nu este un Stat slab, ci pare un Stat prost condus!
Nu pare că interesul naţional ar fi prioritatea numărul unu, aşa cum vedem că este în alte state ale lumii în prezent.
Dacă în trecut s-a croit ceva strâmb, nu ar fi cazul ca să fie de urgenţă remediat? Dacă imperfecţiunea unor legi sau lipsa de experienţă a unor oameni a permis să se ajungă la această situaţie aberantă prin care suntem expoliaţi de bogăţiile naţionale, nu ar trebui îndreptată această situaţie şi regîndite acele legi de urgenţă?
Dacă Instituţiile Statului Român vor sta impasibile în faţa acestei probleme acute din Roşia Montană şi probabil şi din alte părţi, vor putea fi acuzate în viitor de subminarea cu bună ştiinţă a economiei naţionale şi neexercitarea cu bună credinţă a obligaţiilor care le revin faţă de naţiunea română.
În România, în contextul crizei mondiale, nu sunt necesare rezolvări pripite şi de moment, ci rezolvări chibzuite şi pe termen lung în interesul cetăţenilor. Statul este pentru cetăţenii lui şi interesul naţiunii trebuie să-l reprezinte în orişice împrejurare. Statul nu poate deveni instrument de oprimare a majorităţii cetăţenilor lui, în favoarea unei minorităţi, indiferent de domeniul de interes.
Dacă în România a avut loc un proces al comunismului, poate ar fi cazul să fie şi un proces al CAPITALISMULUI SĂLBATIC în care suntem sistematic împinşi şi abandonaţi.
În orice stat din lume, un anumit procent din economia se află în mâna statului şi din acel profit statul îşi satisface propriile necesităţi. Cu atât mai mult în perioade de criză profundă şi generalizată, statul nu se poate baza numai pe impozite şi taxe, care tind să crească în mod insuportabil, degradând grav viaţa cetăţenilor.
Este singurul mod în care ne poate fi bine în România în viitor, ca Statul Român să aibă grijă de tot ce are în proprietate, spre binele cetăţenilor. Orice altceva se numeşte în limba română JAF!
Pirtea Maria.