O tampenie: semnaturile pentru alegerile europarlamentare

votat

votat

Legislatia romaneasca referitoare la alegeri zice ca pentru a participa in alegeri un candidat trebuie sa aibe un anumit numar de semnaturi. 100.000 pentru un idependent sau 200.000 pentru partid. In 2004 candidatii la aegerile prezidentiale Basescu si Nastase au venit la BEC cu peste 1 mil semnaturi fiecare. Gigi Becali a avut si el cam 500.000… Sorin Oprescu a fost contestat pentru semnaturile stranse la alegerile locale trecute. Tot legea zice ca nu ai voie sa semnezi pentru doi candidati  difieriti.

Acum stau si ma intreb ca prostul.  In decembrie 1989  s-a murit pentru pluripartidism, pentru libertatea de exprimare.  Daca eu vreau competitie intre doi sau mai multi candidati asta inseamna ca  pot semna fara probleme pentru cei pe care i-as vrea eu alesi. In cabina de vot oricum trebuie sa aleg doar unul din ei. 

In plus mai este  si aspectul practic. La BEC nimeni nu poate verifica validitatea semnaturilor. Nu ai cum sa compari  cateva milioane si sa verifici daca un nume apare de 2-3 ori. 

So… cred ca strangerea semnaturilor este o tampenie