Si romania ce facem? [Ce forme de guvernare avem]
Aristotel, descria acum ceva timp cateva forme de guvernare ideale si tot el arata si formele degenerate ale acestor forme. Astfel, in conceptia filosofului grec exista 3 forme de guvernare bune si 3 forme de guvernare rele degenerate ale primelor trei, opuse lor.
A- Forme de guvernare bune
- Monarhia
- Aristocratia
- Timocratia
B- Formele de guvernare rele
- Tirania
- Oligarhia
- Democratia
– Monarhia presupune guvernarea unuia singur in folosul celor multi, iar Tirania, opusul ei, este guvernarea unui singur om in folos propriu.
– Aristocratia este, in conceptia lui Aristotel, guvernarea unei elite in folosul celor multi pen cand forma degenerata a acesteia Oligarhia inseamna o guvernare a celor putini in folos propriu.
–Timocratia este guvernarea celor merituosi in folosul celor multi iar, Democratia [ demos si kratos – putere si popor/cetate] este cea mai rea forma de guvernare din toate. deoarece presupune guvernarea poporului de catre popor sau guvernarea fiecaruia pentru el insusi.
Vremurile s-au schimbat si astazi, democratia a ajuns sa fie considerata cea mai buna forma de guvernare. Nu voi insista asupra acesteia. Poate alta data. In timp au mai aparut si alte forme de guvernare unele utopice iar altele chiar au ajuns sa fie puse in practica… nu ar rost insa sa insistam asupra lor.
Care este forma sau formele de guvernare in romania?
Va propun sa analizam simplu cele 6 forme de guvernare si sa alegem care dintre acestea guverneaza astazi romania.
Monarhie? – nu avem decat un print consort candidat la presedintie fapt care neaga insasi ideea regalitatii ca forma de guvernamant in romania. Casa regala a avut de suferit extrem nu doar in perioada comunismului cat si ultimii 20 de ani, a fost pusa in desuetitudine in asa hal incat ideea unui rege nu ne revolta ci ne facem sa radem. Spunem PAS la Monarhie.
Aristocratie? Nici asta nu avem. Aristocratia romaniei, elita a fost decimata de comunisti iar urmasii lor sunt doar niste epigoni jalnici. Imbogatitii peste noapte, se pretind aritocrati pentru ca mananca caviar cu ambele maini, vorbesc cu gura plina, hahaie la glume grobiene spuse de ei insisi, citesc Cancan, Click si Libertatea, nu stiu sa articuleze corect 2 fraze, sunt agramati, dar AU DIPLOME de absolventi de facultate! Punem in cui ideea de aristocratie si o lasam sa se prafuiasca…
Timocratia? In tara unde pupincurismul este adus la rang de virtute, unde valorea unui individ se masoara in numarul de cururi pupate, cei merituosi [nu, nu ma numar printre ei!] nu au sanse nici sa supravietuiasca daramite sa acceada in functii! Sarimi si peste Timocratie…
Bun. Daca nici una din formele bune de guvernare nu este ne ducem acum la formele nasole de guvernare. Uite ce mi-a iesit mie cand in perioadele rare de gandire, atunci cand fie ma joc Lineage 2, fie stau cu mana la barba si fumez uitandu-ma pe pereti sau pe fereastra…
Tiranie? La modul in care se comporta in acest moment Traian Basescu avem o anume forma de tiranie. Zeus – ciudata cum se potriveste nickname-ul sau cu Elada in care traia Aristotel – reuseste sa isi impuna vointa in majoritatea cazurilor. In plus decisiile sale chiar daca incalca oric lege in stat, sunt legitimate de alegerea directa. Bingo! Avem Tiranie!
Oligarhie? guvernantilor nu prea le pasa de nevoile reale ale poporului. Baronasii locali isi vad de afacerile lor nestingheriti de 20 de ani… Uite ca avem si Oligarhie.
Democratie? Avem alegeri? Avem. Sunt libere? Cica sunt. Nu avem pe cine alege insa: orice partid propune spre alegere lepre, miliardari de carton, si bineinteles pupincuristii. Care de altfel sunt primii care dau la gioale cand unul din cei pupati de ei un cur are, de ochii lumii, probleme cu legea. Guvernarea poporului este insa realizata: ne alegem reprezentantii dupa chipul si asemanarea noastra. Cei alesi sunt intr-o oarecare masura proiectiile noastre. Asa ii vedem pe cei care trebuie sa ne reprezinte si de aceea ii alegem. Mass media se intrece in a scoate in prim plan nulitatile si noua ne place asta. Savuram barfele si intrigile care tin loc de educatie si cultura.
Se presupune ca democratia nu poate functiona fara o economie de piata libera [criza arata ca nu e chiar asa…]. Asadar avem economie de piata? Avem. Faptul ca ea este subterana ar trebui sa ii bucure pe adeptii liberalismului salbatic… La nivelul societatii civile… Discutam zilele trecute cu 2-3 lideri de sindicat si recunosteau ca societatea civila in romania nu exista decat de forma. In fond pe guvernanti nu ii intereseaza ce probleme au grupurile profesionale… Ca indivizi? Ne doare in cur daca vecinul are o problema? Indivizii luati separat nu se identifica ca apartinand unui grup social iar pentru aceste aceste grupuri [acolo unde ele exista intr-o forma primara] nevoile sunt, pe scara piramidei lui Maslow, la fel de primare: mancare si haine. Casa mai greu.
Poporul este la putere prin reprezentantii sai. Asa ca avem si democratie.
Daca Artistotel ar fi trait in romania de astazi ar fi cerut de bunavoie paharul de cucuta. Pentru ca avem trei forme de guvernare care se impaca atat de bine una cu cealalta, bazandu-se pe prostia noastra, pe lenea si pe lasitatea noastra. la noi Tirania, Oligarhia si Democratia flirteaza intre ele, isi trag ochiade si uneori o pun si de cate un incest sa orgie in grup cu ocazia alegerilor.
In loc de incheiere:
Coruptia nu este un fenomen care sa poat fi diminuat in romania pentru ca ea s-a generalizat. De la spaga care o lasam ospatarului sau taximetritului pana la cumpararea cu bani grei a bunavointei unui consilier al premierului pentru a facilita o intalnire prin care sa se puna la cale o afacere precum Rosia Montana. Afaceri ca acesta se deruleaza in romania din 90 incapce la nivel micro si macro… suntem o tara de consum o piata pentru tarile mari. Nu contam pentru ei decat in masura in care suntem consumatori de produse finite si exportatori de materie prima si mana de lucru ieftina. Alegerile sunt doar supape prin care ne prefacem pentru o zi ca suntem liberi si ca noi decidem. Deciza este luata insa cu mult timp inainte in laboratoarele de PR ale partidelor… Castiga alegerile, sau obtin un procent important [precum scorul de 20% al PNL] cei care arunca pe piata mai multi bani sua se afla la putere. se stie asdar intre cine se va duce batalia finala in aceste alegeri. Liberalii nu sunt la putere. Crin Antonescu poate sa mai astepte mult si bine… si, daca in 20 de ani nu am fost capabli nici macar sa ne alegem o forma de guvernare se nasc la sfarsitul acestei aberatii doua intrebari:
Cu romania ce facem?
…iar daca la aceasta intrebare nu avem raspuns [eu unul nu am… sau daca am nu conteaza] sa punem alta:
De ce l-am mai dat jos pe Ceausescu? Chiar era nevoie?
3 thoughts on “Si romania ce facem? [Ce forme de guvernare avem]”
Comments are closed.
poate ca,
daca ar exista un spirit principial bine conturat …
Prietene, nu stiu cum te-am descoperit dar imi place cum scrii si despre ce….Dar totusi cum se face ca esti pasionat si ai lucrat in PR politic si acum ai un asa ton si pozitie fata de PR ul politic?? ti-ai revenit? te-a lovit vreun meteorit?
@andrei: PR politica am facut pentru oamenii in care am crezut.
nu pot lua politicianul ca pe un produs s sa il vand. trebuie cumva sa empatizez cu el.
@valy: nu eista nici un spirit…