Spionii tampiti ai Romaniei

Zilele trecute un spion roman (nici nu merita sa ii mentionez numele) a fost arestat in Rusia. In flagrant. Nu ne cacam pe noi sa spunem ca nu era spion pt ca statul roman a fost (inca o data) ineficient.
Spionul a fost filmat, fotografiat, apoi informatiile au ajuns la presa. In romania MAE tace chitic cateva zile. Apoi o da pe alaturi. Se plange cam la genul: “de ce-ati prins ma rusilor omul? Pai noi il trmitem acolo sa faca o treaba , da.. sa va spioneze un pic si voi sunteti nesimititi si il capturati?

Stiti ce a amuzant aici? Faptul ca spionul ala era atat de tampit incat nu a invocat Convenita cu privire la relatiile diplomatice, încheiata la Viena la 18 aprilie 1961!

Frate! ala nu era om de servicu in ambasada romana… avea statul de diplomat.! Daca aryunca si el un ochi  pe conventia aia citea :

Art. 29 – Persoana agentului diplomatic este inviolabil. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau deteniune. Statul acreditar îl trateaz cu respectul care i se cuvine si ia toate masurile corespunzatoare pentru a împiedica orice atingere adusa persoanei, libertii si demnitii sale.

Imi aduc aminte de un fragment din “Cenusa fara epoleti” scrisa de un fost GRU – Victor Suvorov. In timpul instruirii ca Spetznaz, in URSS, este trimis intr-o misiune de antrenament. Misiunea era atat de reala incat militia si toate fortele care il cautau pe el si pe ceilalti din comando-ul Spetznaz erau convisi ca sunt inamici. Dupa cateva saptamani au fost in final capturati, moment in care Suvorov se apuca sa zbiere (respectand pana in ulima clipa regulile):
“sunt diplomat al URSS, sunt protejat de Conventia de la Viena, cer sa fiu dus la ambasada URSS”. Retineti, era doar un exercitiu si el stia ca se afla pe teritoriul URSS. DAR RESPECTA LECTIA INVATATA IN CAZUL IN CARE AR FI FOST CAPTURAT!
Ce a facut spionul nostru? a stat ca proasta la p^&a FSB. Cred ca l-au si f&^&t in cur rusii prin arest. La propriu!

Nu era de ajuns ca avem politicieni tampiti… avizi de putere, lacomi… am ajuns ca si spionii sa fie niste labe triste… trimisi in misiune nepregatiti…

Ne facem ca ne jucam de-a statul roman…