Ce costa mai mult? O viata sau un senzor de fum?

sistem alarmaNu am vrut sa scriu despre tragedia prin care trec toti (parinti, medici asistente) odata cu moartea unor copii la Maternitatea Giulesti. Am auzit insa pe unii revoltandu-se  ca nu exista sisteme antiincendiu in spitalele romanesti, pe alti lamentandu-se ca acestea sunt scumpe.

Nimic mai fals. Anul trecut am ajutat un prieten sa monteze sisteme de alarma, camere de supraveghere si senzori de fum. Nu costa deloc mult.  Costa putin. Problema este insa ce firma le monteaza. Pana acum amicul meu nu a avut decat un singur contract cu statul (a montat alarmele sale la o biblioteca  a facultatii de fizica in  asa zisul camups din Magurele) si si-a blestemat zilele. Banii nu au intrat decat greu iar receptie a facut-o dupa 1 an. Cladirea nu avea curent si ca atare nu s-a putut face receptia. Practic el a pierdut riscat niste bani. Pentru ca senzorii au o perioada de garantie iar senzorii aia erau deja montati de 1 an, el garantand , fireste,  pentru ei din ziua in care s-a facut receptia.

Sa nu ne mai ascundem dupa degete, si sa spunem pe shleau: spitalele, scolile sia alte cladiri publice  romanesti nu au niste senzori de fum (nu spun si de instalatia care ar arunca cu apapt ca aia ar costa un  pic mai mult) nu doar din lipsa banilor ci pentru ca licitatiile (atunci cand  banii nu se dau prin incredintare directa) trebuie castigate de anumite firme… Firme care pun un adaos comercial de cca. 300%…

Si, ca nu fie dubii va prezint  o lista de preturi cu senzori de fum pe care oricine ii poate gasi pe google.

Chiar daca pare penibila intrebarea mea…dar nu pot sa nu ma intreb ce costa mai mult? Viata unor copii sau niste amarate de detectoare de fum ?

ps: in stadiul de avarie si in pericol de incendiu  sunt o serie de cladiri publice din romania. Ieri eram prin cladirea Garii de Nord (am sa pun si niste poze cu jegul de acolo) cand pe hol am zarit un tablou electric.  Unul antic. Sigurantele pareau noi dar daca aruncai o privire in spatele lui vedeai ca firele electrice erau carbonizate… In acest timp o firma ce se facea ca asigura paza in Gara de Nord a fost inlocuita cu alta imediat dupa alegeri. Inutil sa va spun ca agentii aia de paza sunt inutili. Un card de acces in cladire costa aproximativ 10 RON.