Taxe sau taxa?

euro 1
Nu! Nu doar romanul nu ar plati taxe. Chestia asta e valabila oriunde in lume.
Ia sa de diminueze pedepsele la americani pt cei care fenteaza statul si sa vezi si acolo cum cresc evazonistii ca ciupercile pe o tarfa de pe centura… Chiar si asa cu pedepsele alea mari  tot au reusit sa bage economia mondiala in criza…
Spun asta pt ca prin anu’ intai de facultate profu’ de teoria generala a dreptului  (Emil Moroianu il cheama) ne explica niste chestii faine.
chestii care chiar se intampla pe bune  demonstrat sociologic.
iar una din ele era asa:
Cresc pedepsele scade infrationalitatea, scade infractionalitatea se modifica legea intr-una mai blanda (in loc de 5 ani iei 2).  si iar incepe ciclul: cresc infractionalitatile. Si ca atare legiuitorul trebuie sa creasca pedeapsa…
pe de alta parte, oamenii nu sunt multumiti de modul in care administraza statul banii lor. Nicaieri in lume. De aia si exista partide politice: unii vor sa sustina mediul de afaceri, altii vor protectie sociala, altii vor sa sustina religia, altii mama natura… eu de exemplu as sutine sobolanii.  Cred ca sunt discriminati.  Mereu sunt nevoiti sa paraseasca corabia! Dar asta e alt poveste…
so… back la subject…
Atata doar, ca altundeva in lume, nu prea risca nimeni sa ciordeasca de la stat. Faza cu pedeapsa de care am amintit mai sus.
btw: FBI are trecut la capitolul riscuri de securitate pe langa terorism si crima organizata  ceva relativ nou. Adica doar de cca  10 ani  FBI considera ca un risc major de securitate pt SUA  este  CRIMINALITATEA FINANCIAR BANCARA.
Adica aia care fac evaziune… Adica cum sa ciordesti niste bani e crima federala?  Nasol. nu te judeca statu’ Texas, chiar daca vrea sa isi declare independenta, ci guvernul care a dat si o lege in acest sens asa numita Lege RICO  Iar daca te judeca guvernu’ una: pedepsa e din start mai mare si 2: inchisorile federale nu sunt asa de prietenoase ca cele statale.
Deci o singura taxa?
Platesc pentru ceea ce folosesc (aia care au masina mica sa plateasca taxa pe autostrada, tarfele taxe pt trotoare, etc…)
sau…
ofc, exista varianta ca eu sa platesc o taxa de 5% statului   iar statul ala sa imi asigure un minim de servicii. De care am sau nu am nevoie sa  beneficiez…
..in fond, daca Hobbes, Rousseau si John Locke au dreptate cand spun ca statul este de fapt un contract inchieat intre mine si Xulescu . Iar amandoi am decis sa dam niste bani lu’ Boc si Udrea ca ei sa ne asigura raiul pe pamant in Romanian Garden.
Conform teoriei asteia aia doi sunt asadar angajatii mei si ai lui Xluescu. Faptele arata insa ca nu e deloc asa. Ceea ce face ca teoria contractului social sa fie invalida. (Btw, ce dracu’ au englezii aia ca la ei nu exista sintagma ” functionar public” ci “public servant”.)
taxele… iar trebuie sa ma intorc la ele… Repet, nimeni in lumea asta nu le plateste cu bucurie. desfiintarea lor ar duce la desfiintarea statului.
hmmm suna rau? nu cred… dar hai sa pun si eu o intrebare: de ce plm ne trebuie STAT? chiar avem nevoie de el? va considerati handicapati si nu stiti sa va administrati banii?
iaca cum de la taxe am ajuns la a provaduiesc anarhia.
Ma opresc. S-ar putea sa fiu considerat un risc de securitate sau mai rau, as putea fi pus sa platesc o taxa pt asta!
ps: mi-am adus aminte de un dicton auzit/citit nu stiu unde la varsta mea memoria a inceput sa imi joace feste:
good way, wrong way… my way
just think about…