Taximetrisii din Gara de Nord

Am scris un post despre teparii de la casele de schimb valutar din zona Garii de Nord. Cabral [da negrule si umanule, te citesc cu aceeasi fidelitate dar ncomentez decat rar] vrea sa starneasca cititorii sai cu un post despre taximetristi. In general cu totii avem nevoie de un taxi cel putin o data pe an. Se intampla insa sa iti iei mari tepe. Eu mi-am luat teapa dar nu in Bucuresti ci in Constanta. Era vina mea si nu stiam ca tariful de noapte este dublu…

Scriu acest post pentru cei care nu stiu cum merg treburile in Bucuresti. Mai ales pentru cei acre sosesc cu trenul in Gara de Nord dar si pt cei care vor sa plece.

Gara de Nord… in fata la casa de bilete, in fata la coloane sunt taximetristii garii.
te agata fie cand iesi din gara, fie cand vrei sa iti iei bilet… unii de te trag de maneca pe peron.
Vine omul in gara de la Cuca Macaii si apar indivizii:
“Unde mergeti? Constanta? Suceava? Bacau? Va duc pana la autogara…”
Autogara – de fapt o curte in care nu intra decat maxim 3 microbuze, este la cca 500 m de Gara de Nord… undeva in capatul Strazii Drepte spre bd. Titulescu.

Cum te tepuiesc?

Prima varianta:

Te uric in taxi, tariful e unul normal de 13-15k lei vechi/km. Soferul nu ocoleste insa rondul si te duce 500 m. Nu. El o ia spre Eroilor pe langa spitalul Viting. De acolo face spre Piata Romana pe Stirbei Voda, se intoarce la rond pe Dacia si de acolo iese, pe stradutele din zona  Matache si a Garii  de Nord pana pe Strada Dreapta [sau cum se numeste ea acum…]. Alteori drumul este mai scurt, depinde de trafic.

Varianta a doua este insa cea mai tragica. Vezi ca pe taxi scrie un tarif normal. Cand ajungi insa la destinatie iti cere cel putin dublul cursei. Acestia nu pun nici aparatul.

A treia varianta. Se practica noaptea. Dupa ora 22 de obicei cand taxiurile  sunt mai putine pt ca cei mai multi dintre taximetrisi se duc spre cluburi  (Regie, Dorobanti, Centrul Vechi) si astepta acolo clientii care sunt atat de ametiti incat nu realizeaza ca sunt jecmaniti.

Revenind la cea de treia varianta: te grabesti sa ajungi in Pantelimon, Dr. Taberei sau Colentina zone unde nu circula metroul. Considera ca esti noroco ca iti spun de la inceput 3-500.000 pana la destinatie. Daca nu te duce mintea sa te hoblezi 10-20 m mai incolo de un taxi de firma – Pelican, Cobalcescu, Speed… etc. Ai mari sanse sa platesti aprape triplu. Unei bune prietene i-au cerut 350.000 din Gara de Nord pana in Pantelimon. Eu am  venit din Pantelimon pana in Regie cu 178.000 lei. Pe ceas. Cu tot cu TVA…

In aseptarea clientilor, usile taxiurilor stau deschise iar baietii asculta manele cu difuzoarele la maxim. Iar Politia TF trece la doi pasi de ei si nu le poate face nimic: sunt pe domeniul public ca atare nu e zona lor.

 

Acum cateva zile am aflat ca o amica  s-a intors din Anglia. A platit de la Otopeni pana la Universitate 800.000.

 

Nu blamati doar taximetristii. Este in natura romanului sa traga tepe. Am spus de nenumrate ori pe acest blog ca daca principala caracteristica a romanilor este smecheria. cand doi romani se intalnesc, dicutiile au, invariabil, si  subiectul : “sa facem o combinatie sa il intepam pe fraier“. Cu siguranta ati platit 1,5 kg de rosii/castraveti/cartofi/branza si la cantar v-au furat cu 1-300 grame. Cu siguranta un casier a gresit sa va dea restul mai putin cu 10 lei noi – pe langa faptul ca daca ai de platit 11,5 lei si dai 2 lei primesti restul 80 de bani si nu 80,5.

ps: exista un fel de ONG al taximetristilor. ghici cine este presedintele acestuia. indiciu: a facut pe dracu’ in pentru ca firmele de taxi din Ilfov sa nu aibe dreptul sa circule in Bucuresti.

 

One thought on “Taximetrisii din Gara de Nord

  1. Singura chestia care ar putea starpi fenonmenul asta “arfi” sa-i publicam pe cat mai multe bloguri, cu poze cu filmulete facute cu camera ascunsa… ar trebui facuta o campanie in sensul asta. Daca autoritatile se fac ca nu vad…hai sa nu facem si noi la fel.

Comments are closed.