Amintiri despre telefonia mobila in Romania

asus-p320Am dat la Dragos Manac de un post [Gorila cu picioare de Lut] despre operatorii de telefonie mobila si de sintagma comunism 2.0.

Postul sau mi-a adus aminte de doua momente in care am injurat operatorul de telefonie. Prima ocazie: un fapt real povestit de Tudor Octavian. Prin 97 sau 98   batranul jurnalist s-a apucat sa organizeze pentru prima data in Romania Festivalul de Umor Negru. Sponsor: Connex (actualul Vodafone). Festivalul a primit de la centru un buget de  cca 100.000 dolari. La organizatori au ajuns  insa15.000. In loc sa se desfasoare 3 zile, a tinut 3 ore. In cu totul alta locatie decat ce trecuta pe hartie. Tudor Octavian a mers la directoarea pe Romania din acea perioada  de la Connex si i-a pus o intrebare: “ce s-ar intampla daca as spune sefilor din Canada ca ati sustras din companie o suma de bani?” Relaxata femeia i-a spus: “probabil sefii vor pune in balanta cei aproape 100.000 de euro si faptul ca eu am crescut vanzarile de 5 ori fata de prognoza lor pe acest an“. Om cu capul pe umeri Tudor Octavian a cantarit si si-a dat seama ca nu ar rezolva nimic. Rezultatul a fost ca povestea a murit…

O a doua serie de injuraturi au primit cel de la Connex de la mine pe cand eram voluntar al Teatrului Act.  Connex a finantat teatrul cu o suma de bani primind la schimb o sigla de bronz in incinta teatrului si titlul de sponsor fondator. La intrarea din strada trebuiau sa puna un fel de cortina/prelata care se ridica si cobora pe perete, rotita de o manivela. Au facut  cortina  insa nu intr-o fabrica ci cel mai probabil intr-un altelier de mana a saptea. Manivela aia dadea in gol, rotile dintate din mecanismul de ridicare al cortitei/prelatei … si mi-am belit de 2-3 ori mana pana sa reusesc sa cobor prelata. De ridicat nici o sansa… Nonsalanta, tipa desemnata de Connex Romania sa coordoneze proiectul  mi-a ras in nas cand intrebat-o la ce fierar din satul ei a facut mecanismul ala si daca stia ca lantul, rotile dintate erau luate de la groapa de gunoi.  Am inteles ca stia dar… Connex donase niste bani si noi trebuia sa ne multumim cu ce am primit.

Operatorii de telefonie de la noi au tepuit ani de zile clientii si continua sa o faca. Timid, mai apar si vesti bune. Ele sunt insa ca de obicei aplicate cum vor muschii firmei…  Ani de zile au mituit oficialii statului pentru a nu se alinia la normele europene de reglementare in acest domeniu, au tras atat pentru firma cat si pentru ei… Dragos Manac spune ca exista coruptie intr-un sistem privat. Eu am venit cu doua exemple. Mai aveti?