Campania electorala in Spania un fiasco: 6200 voturi

Infiintarea colegiilor pentru romanii din diaspora a fost degeaba. Lagaturile cu “patria mama” s-au pierdut se pare undeva in drumul romanilor emigrati pentru … nu nu am sa zic o viata mai buna sau pentru implinirea uni vis ideal. Emigrati de nevoie. Statul roman nu a stiut in acesti 18 ani sa ii faca pe romani sa sta acasa, sa le creeeze conditiile unei sanse egale cu toate ca toate partidele, fara exceptie, ne-au promis o viata mai buna. Indiferent ce s-ar spune, continui sa cred ca absenteismul la vot ramane o palma data clasei politce care nu a stiut in cei 11 ani sa isi aduca aminte de alegatori decat in campania electorala milogindu-se de voturi…

In 30 noiembrie la alegerile parlamentare s-au strans doar 6200 voturi de la romanii din Spania.

Spania este tara in care au votat cei mai multi romani din strainatate si, chiar si asa, indicele de participare este dezolant pentru ca nu trece de 1%.
Pana la inchiderea urnelor, in 30 noiembrie, la ora 21:00, in cele 20 de sectii au votat 6200 de romani, un numar superior fata de scrutinul din 2004, cand au votat doar 3 mii, dar in numai 2 sectii. De aceasta data, romanii din Spania nu au mers la vot, cu toate ca in ultima luna s-a facut aici campanie electorala in toata regula. In ultima luna s-au lipit afise, s-au organizat evenimente electorale si s-au difuzat mesaje si programe electorale, majoritatea cu trimitere directa la cele mai mari probleme ale romanilor din strainatate.
De asemenea, noutatea votului uninominal si a faptului ca se alegeau parlamentari pentru diaspora nu a fost un motiv suficient pentru a atrage lumea la vot, ba dimpotriva, multi pareau sa nu stie pe cine trebuie sa voteze si putini erau candidatii pe care-i cunosteau.

[ sursa Romanian Global News ]

Astefl toata campania electorala in randul romanilor din spania a fost un fiasco. De ce? pentru ca politiceienii damboviteni s-ai adus aminte abia acum de romanii din diaspora. Legaturile cu diaspora nu se fac in si prin camoanii electorale ci prin programe sustinute de lunga durata. Exemplus Ungariei, si nu numai, este cel mai elocvent si primul care imi vine la indemana acum. Diaspora maghiara face un lobby puternic in SUA pentru tara mama. Diaspora romanesca este ignorata de romania si cred ca romanii din spania nu au crezut gogosile celor de la Bucuresti…